enbg

Ново скандално твърдение от руска страна за произхода на кирилицата

19.6.2017 | коментара

Слави Трифонов, Иван Кулеков и Ивайло Вълчев коментират поредното скандално изказване от руска страна – на един от депутатите от руската Дума – бившия световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който заяви пред bTV, че кирилицата идва от Византия. Това е второто подобно твърдение от официална руска страна след това на президента Путин, който на 24 май каза, че славянската азбука е дошла от Македония.

Своя коментар по темата направи Иван Кулеков: „Шахматистът Карпов не е на посещение като представител на руския спорт, а като представител на руската политика. А като имаме предвид, че е по покана на партия „Атака“, то става ясно и на каква тенденция в руската политика е той представител – на националистическата руска политика.
За мен е напълно необяснимо защо той беше посрещнат в България като генерал-губернатор, защо трябваше да се среща с главния прокурор на България и да играе шах във Висшия съдебен съвет с боксьора Кубрат Пулев. Ако не беше проявил по такъв нагъл начин своята необразованост, без малко да бъде приет и от премиера Борисов. Ние, българите, ценим високо руската култура. Отношението ни към нея в голяма степен определя и отношението ни към Русия, но Анатолий Карпов, а преди това и президентът Путин съвсем ясно ни показаха, че руската политика няма нищо общо с руската култура. Политиката на силата няма нищо общо с политиката на истината, защото силата не се интересува от истината. Затова Путин казва, че кирилицата е дошла в Русия от македонските земи, а Карпов казва, че е дошла от Византия. На тези хора не им се обръща езикът да кажат, че азбуката, на която пишат, е създадена в една държава, за която те все още мислят, че е техен васал. Слава Богу, че унизяващата ни политика на партия „Атака“ все още не е политика на българската държава.
Един друг нагъл руски депутат – Пьотър Толстой беше казал, че Русия ще купи България. Преди да са ни купили и имаме възможност да говорим свободно, нека относно кирилицата припомним на руснаците това, което едва ли ще им бъде припомнено по руските медии.
Техният учен, академик Лихачов, още през 1937 г. определя създаването на азбуката като чудо. Цитирам: „Чудото се обяснява обаче не само с гениалността на Кирил и Методий, на които се е отдало да създадат азбука, правопис (ортография), но и на основата на българския – великолепен, субтилен литературен език, способен да изрази най-сложните отвлечени идеи. Чудото се обяснява най-вече с това, че българският народ се е оказал способен да възприеме това. А способността за възприемане се е възпитавала у българския народ, защото България отдавна е била територия на велики култури и е била в съседство с тези просветени народи на тогавашна Европа“.
Друг голям руски учен Никитин пише през 1976 г.: „Руският народ никога няма да забрави, че писмеността си и славянската литература той е получил от България в онова време, когато руска литература и писменост още не са съществували“. Не само руският, но и българският народ нека не забравяме това, когато посрещаме световните шахматисти, откъдето и да идват“.

Според Ивайло Вълчев такива интелигентни хора като Карпов мислят с 20-30 хода напред и в случая изявлението едва ли му е хрумнало случайно. „Очевидно има някаква тенденция в новата руска политика на Балканите, която трябва да ни покаже, че „Не се мислете за не знам си какви“ и т.н.“ По този повод той припомни руска поговорка: „Хубава е Маша, ама не е ваша“.
Ивайло Вълчев изтъкна два факта от руската история. Единият – за покръстването на руския народ, направено 120 години след България от Княз Владимир, което е извършено от българския Митрополит Михаил, останал в историята като Михаил Българин. Вторият факт е, че когато „всички разхвърляни руски християнски митрополити“ се обединяват в Руска православна църква, първият Митрополит на Киев и цяла Русия е Свети Киприян Българин, ученик на Патриарх Евтимий Търновски. Свети Киприян Българин е канонизиран с това име от руската църква, припомни още Вълчев. По думите му големите сили винаги има как да демонстрират силата си, и ако те го правят с парад с ракети, нашият парад е на 24 май и е с букви.
Ивайло Вълчев припомни части от стихотворението на Иван Вазов от 1916 г. „На руските воини“:

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.

О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!

Цялото предаване от 19 юни 2017 г.