enbg

Нови визии и тежки песни за изневери в „Стани поп-фолк звезда”

8.1.2010 | коментара

7 януари 2010 г.

Авторска песен, посветена на вечната тема на поп-фолка – изневярата, беше задачата за екипите и изпълнителите в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”. Освен това певците трябваше да се явят на сцената с коренно променен външен вид. Четирима изпълнители представиха своята нова визия и своите трактовки за изневярата в четвъртък.

Първата песен, която чуха зрителите беше „Други нощи” по музика на Симеон Сомлев и текст на Антония Янакиева, изпълнена от Гергана Димова. Певицата беше променила имиджа си – облечена в черен костюм, бяла риза и с прибрана коса.
Песента и изпълнението предизвикаха аплодисментите и на публиката и на журито. Според журито песента звучи като шлагер, Митко Щерев я определи като „безгрешна работа”, а Слави Трифонов като „най-доброто изпълнение до сега” . Иво Сиромахов поздрави Антония за текста – „стилово издържан, емоционален и запомнящ се, без да изпада в клишета”. След тези ласкави оценки членовете на журито поставиха на Гергана най-високите оценки – три шестици.

Втора на сцената излезе Джанис, която представи „Най-самотната балада” – песен по музика на Йорго Динев и текст на Андрей Петров. Иво Сиромахов имаше забележка по отношение на текста, в който според него няма нищо оригинално и открояващо се.
Слави Трифонов определи текста като „поп-фолк”, но критикува „секвенцията в припева” – тоест това, че към припева е подходено стандартно. Забележката на Митко Щерев беше, че рефрена не е завършен както трябва и затова в него има неубедителност. За втори път през тази вечер журито беше единодушно в оценките си – три петици.

Още с появяването си на сцената в новия си външен вид, Наско Терзиев шашардиса журито. Визията му предизвика следните коментари:
Слави Трифонов: „Винаги съм искал да изглеждам така. Казвам го откровено – нещо средно между мюзикъла „Котките” и ранния Георги Христов.”
Митко Щерев: „Липсват му само белите кецове”.
Песента на Наско Терзиев, наречена „Напий ме сега” беше дело на екипа Анатоли Ангелов (композитор) и Борислав Пешев (поет). Във връзка с текста Иво Сиромахов заяви, че е очаквал от Борислав Пешев някакъв по-нестандартен и с чувство за хумор поглед към темата изневяра. Слави Трифонов обясни, че му е харесало единствено решението песента да е с рокендрол звучене, но според него като музика е трябвало да има повече инвестиция. За трети пореден път журито беше единодушно в оценките си – Наско получи три четворки.

Последна в четвъртък за изневярата трябваше да пее Роксана, чиято визия предизвика две асоциации – „диско от 80-те години” и прическа в стил Тина Търнър. Песента й „Блудница” беше написана от композитора Спас Лазаров, а текста беше дело на Лора Димитрова.
Именно за този текст Иво Сиромахов каза: „Какво да кажа? Много хубав текст, майка му стара!”. Слави Трифонов беше по-изчерпателен: „Песента е много хубава и текста е много хубав, много ме натъжи. Песента е уникална.” Митко Щерев имаше само една забележка за прозодия, която вероятно доведе и до по-ниската оценка, поставена от композитора – 5. Слави Трифонов и Иво Сиромахов поставиха на песента и изпълнението шестици.

Така крайните оценки на първите четирима изпълнители са следните:
Гергана Димова – 6
Роксана – 5,67
Джанис – 5
Наско Трезиев – 4

В петък предстои да видим останалите тима изпълнители, след което ще стане ясно и цялостното класиране на участниците в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” след първите два кръга. След това, на изпълнителите и екипите от поети и композитори ще бъде поставена третата задача за авторка песен.