enbg

Нова работа и изневяра провокираха „Писмо за раздяла“

18.11.2011 | коментара

18 ноември 2011 г.

За втора поредна вечер 8 момичета прочетоха своето „Писмо за раздяла“ в новата задача на „Умна и красива“. Четири двойки кръстосаха пера и се изправиха една срещу друга пред специалната комисия в състав Венета Харизанова, Антония Петрова и Иво Сиромахов. Водещият Слави, заедно със своя съветник Светослав Митев, коментираха написаното от красавиците.

Първи пред зрителите се представиха Валерия Цимбал и Цветелина Дочева, които бяха написали писма на тема „Той те зарязва, защото разбира, че имаш връзка с баща му“.

Валерия беше заложила на стихотворната форма в обръщението си към своя любим, защото се е вдъхновила от Пушкин. Тя започна така: „Съжалявам, скъпи, съжалявам. / Не усетих кога всичко стана. / Връзката ни беше толкова красива, / че не забелязах аз капана”. Валерия остава изненадана от случка, която се разиграва в спалнята й, докато тя пие кафе и релаксира. „Чувам, стъпки бавно приближават, / както във класически балет. / Дяволската сила притежават – / лебедово езеро сюжет. / Покорих се на престъпна сила, / бяла лебед в демонски ръце / и усетих студ как от могила / и студени устни на лице. / Изкушение, грешното желание / да докоснеш забраненият плод, / да усетиш Евино познание / и начало на човешки род.“ Въпреки своето прегрешение обаче Валерия завърши писмото си така: „Съжалявам, скъпи, съжалявам, / но в душата аз не съм виновна – / просто много секса обожавам / и на татко ти тестостерона!“

Цветелина също беше заложила на поезия, но в стил Деса Поетеса. „Да лъжа няма, нито да се оправдавам. Рога ти сложих, но с рода. За прошка аз не моля и ако искаш грешка наречи ме, но знай – няма да забравиш мойто име. Дори фамилия една ще носим, клета е твоята съдба. Не се тревожи, че получи се така, и за щастието ми ти мисли, егоист не бъди, нали уж обичаше ме ти“. За греховната любов с бащата на приятеля си Цветелина продължи така: „Грешката ти бе, че у вас ме прие и в тъмното леглата аз обърках и по баща ти се побърках. Много бързо той ме на-на-на и аз вече нося неговата дъщеря. Даде ми той мъжкото си рамо и осъзнах, че ти си дечкото на мама“. Писмото не остана и без извод: „Побързай, тръгвай, няма да те спра! Ще тъжа, ден-два ще ми е криво, ала от скръб едва ли ще умра! Бъди спокоен, аз ще съм в сигурни ръце. Ръце силни, които прегръщали са те като дете…“

Иво Сиромахов определи сюжетите, обрисувани от двете дами, като „зловещи“. „Настръхнах от ужас докато слушах“, каза той. Според него в Цветелина има злорадство, въпреки фактът, че тя е зарязаната. „Две неща не прощават – жените и тетриса на девета скорост“, заключи Иво. Венета Харизанова се обяви като „заклет русофил“ и одобри повече Валерия. Антония Петрова хареса хумора в писмата и на двете красавици, а според Светослав Митев било нормално една жена да предпочете един по-възрастен мъж пред по-млад, тъй както човек избира по-отлежалото сирене. С това изказване обаче не се съгласи Венета Харизанова, защото според нея отлежалото сирене е „противно и има лош дъх“.

Писмо на тема „Той те зарязва, защото получaва хубава работа в чужбина и предпочита нея пред теб“ бяха написали Ралица Ценова и Аделина Димитрова.

Ралица, която попиваше сълзи с носна кърпичка, се обърна към „Гошо“, без да уточнява дали става дума за Георги Милчев-Годжи. „Скъпи Гошо, материално копеле такова. Новината за нашата раздяла ми дойде като съкращение преди Коледа. Нямах предвид това, като ти повтарях всеки ден да си намериш нова, по-хубава работа“. Предпочетената нова работа пред любовта на жената отключи Ралица: „Дано в офиса имаш силно парно, което да стопля душата ти, както моите невинни шеги го правеха. Докато вечеряш след работа в някой луксозен ресторант съвсем сам, искам да си спомниш за онази вечер, когато ядохме банички, седнали един до друг на тротоара и на света не съществуваше никой друг освен нас.” Неочакван финал обаче чакаше клетия Гошо в края на писмото: „А сега ти пожелавам „На добър час!”, приятен полет и дано застраховката от новата работа покрива побой, защото и тате вече знае какво ми причини“.

Писмото на Аделина също беше адресирано до лирически герой на име Георги: “Георги, Георги, Георги, пише ти онази, която ти заряза безцеремонно и замени за шеметна кариера в Австралия като ветеринар. Надявам се да имаш успех и да си заобиколен от достатъчно умни и красиви животни, които да ти дават любовта и ласките които получаваше от мен“. Ветеринарният лекар в писмото на Аделина отлита далеч и предпочита съжителството си с животните пред съжителството си с нея. „Не се безпокой за мен, оставил си ми 3 морски свинчета, които винаги ще ми напомнят за теб. (…) За да съм откровена, не съжалявам, че те познавам, напротив. Ти ме научи на много неща – и най-вече да съм кученце, но в женски род. Както и че думи като „Обичам те“ не означават нищо, ако не са подкрепени с дела. Истинският мъж стои зад всяка казана и обещана дума. Завършвам това писмо с усмивка и добри чувства. Бъди щастлив и мно-о-ого успял !“ И втория Георги беше „зарадван“ от интересен финал: „P.S: Поздрави от новия ми приятел. Не съм го питала разбира ли от животинчета, но на мен ми е достатъчно, че е животно в леглото”.

„Аз ако съм мъж и трябва да избера работата или жената – жени много, работа една“, каза Венета Харизанова. Иво Сиромахов коментира хубавите ботуши на Ралица, които тя беше обула за предаването, и се обърна към Светослав Митев, който заяви афинитета си към зимни обувки още в четвъртък: „Върху женски глезени едно нещо стои по-добре от ботушите и това са бикините“, увери го Иво.

„Ти го зарязваш, защото си влюбена в друг мъж“ беше темата на писмата за раздяла на Елена Василева и Антоанета Павлова. И двете се опитаха да убедят Слави, че никога не са зарязвали мъж, защото са се влюбили в някой друг.

Писмото на Елена не беше написано в хумористична стилистика: „Добър вечер, мили мой, с това писмо последно, аз искам да ти кажа, че пътят на сърцето ми пое завой! Дълги години прощавах, дълги години раздавах, само на теб се отдавах! Полуотворените ми очи, не искаха да виждат твоите лъжи,
затова като в огледало, в твоя поглед аз виждах собствения си копнеж да бъдем едно цяло! Но дойте моментът, в който друг се появи и зрението ми се просветли Сълзите ми той изтри и истинското щастие пред мен разкри! Винаги съм се нуждаела от топлина, но не очаквах че ще я получа от друга ръка, защото бях заблудена, че с теб съм открила любовта! Не искам да те наранявам, но в миналото си те оставям. Повече не ме търси, влюбена съм в друг, разбери. С лекотата, с която всичко красиво във връзката ни ти уби сега и моето сбогом приеми“.

В писмото на Антоанета стана ясно, че „съдбата е гадна“. „Как съдбата е гадна, ти го зарязваш, съдбата била гадна. Ти Съдба ли се казваш?“, възмути си Слави. Стихотворното послание звучеше така: „Скъпи, да призная- гадна е съдбата, / Изигра ни кофти номер в любовта. / Срещнах друг със сметка по-богата / и му се предадох – заради това. / Той си има всичко – фирма и кола, / аз ще бъда с него мила и добра. / Той ще ме подкрепя със слава и пари / аз ще съм принцеса в чуждите очи.“ Меркантилната любов на Антоанета не спря само дотук: „Моля те, прости ми за това / че искам мечтите си да осъществя. / Не си виновен, че съм такава природа – / че търся личната си изгода. / Ривиера френска с полъх на море / страшно аз обичам – ще ми е добре. / Защо ли пък да нямам новичко палто / и от кожа скъпа все пак да е то?”.

Според Венета Харизанова жените вече можели да бъдат с един мъж по любов, защото е криза и парите са свършили. Иво Сиромахов и Слави отнеха думата на Антония Петрова, защото бяха ужасени от модерното женско мислене за любовта.

Последни своите писма прочетоха Велина Меледжиева и Адриана Калчева. Те бяха на тема „Ти го зарязваш, защото разбираш, че ти е изневерил.“

Велина призна на Слави, че има подозрение, че това вече й се е случвало и в живота. Нейното писмо започна така: „Не започвам с обръщение, защото вече забравих твоето име, за мен ти вече си никой. Пиша не защото заслужаваш, а защото не мога повече да те погледна в лъжливите очи. Да!…. Знам!…. Знам за твоя жалък опит да се пребориш с комплексите си… и да… имаш комплекси. Как разбрах ли? Винаги си имал нужда да доказваш мъжествеността си като си с повече от една. О, да… и винаги ти е пречило, че имаш силна жена до себе си и беше достатъчно глупав да не се възползваш от това. Бях готова да ти отдам живота си…Толкова ли неясно го показах или за теб това не значи нищо? Честито! Вече си свободен“. Пороят от думи убеди Слави, че писмото наистина е писано по действителен случай. „Коя жена би преглътнала думите: „Заменима си…”, и що за мъж ще се крие като мишка като се прибере в къщи за да не усетя парфюма й? Това, че не отбелязвах, не означава, че не забелязвах… Сладка е, но ми изглежда малко лека на снимката, която изпадна от книгата на нощното ти шкафче. Самозабрави се! Доста си снишил критерия! Не знам дали си даваш сметка за греха, който имаш спрямо мен.“ Слави попита Велина дали някой мъж ще посмее да й стане гадже след като види представянето й. „Ти го уби“, каза Слави. „Да се радва, че е само на хартия“, отвърна Велина.

„Светославе, пиша ти това писмо, защото не мога да те погледна в очите, не желая да те виждам повече“. Така започна своето писмо за раздяла Адриана. При нея изневярата обаче се оказа по съседски: „Четири години от живота си дадохме за тази връзка и накрая да те хвана в нашето легло със съседката от третия етаж. Не искам да ми се оправдаваш за това, че си бил пиян, а тя е дошла да иска сол и сте се озовали в леглото“. Въпреки това обаче друго нещо тежи повече на Адриана: „И се чудя кое ме ядоса повече, че ми изневери или че това бяха любимите ми чаршафи и сега трябва да ги изхвърля.“

Венета Харизанова определи двете писма като „Войната на семейство Роуз“ и „Съседка за секс“. А Светослав Митев добави: „След последните две писма аз се чувствам необяснимо виновен“.