enbg

„Нищо лично. Просто Диков“, 9 март 2018 г.

9.3.2018 | коментара

На 9 март Сашо Диков представи за пръв път рубриката „Нищо лично. Просто Диков“, която ще се излъчва всяка седмица в „Шоуто на Слави“. Нейното първо издание беше посветено на скандалите около сделката за ЧЕЗ и действията на правителството след обявяването на кандидат-купувача на дружеството – фирмата на Гинка Върбакова.

В своя видео материал Сашо Диков припомни, че скандалите около сделката за ЧЕЗ започнаха след като министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради 20-годишното си приятелство с Гинка Върбакова. Диков отбеляза, че мотивите на министъра да подаде оставка са били свързани с породени „съмнения върху премиера и правителството“, вследствие на това нейно приятелство. По думите на журналиста обаче никакви такива съмнения не е имало до подаването на оставката и всъщност Петкова била в ролята на „гузен негонен бяга“.

Освен това, според Диков, министър Петкова е „изманипулирала“, защото на 23 февруари пред журналистите в парламента заявява, че тя се е обадила на премиера Борисов да му съобщи, че подава оставка. Според Диков оставката е поискана от самия Борисов, а основание за това негово твърдение дават думите на премиера, изречени в Брюксел същия ден. Там министър-председателят споделя пред журналисти, че е посъветвал Петкова да си подаде оставката, защото това е „почтеното и правилното“ и „за да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията върху правителството, на мен, на г-жа Петкова“.
Според Сашо Диков интересен момент от сагата е, че само ден преди да обяви своята оставка министър Петкова е участвала в блиц-контрол в парламентарната комисия по енергетика. Там, на въпрос на депутата от БСП Жельо Бойчев знае ли министърът какво става с ЧЕЗ, Петкова отговаря, че няма информация и че това е сделка между частни субекти. Пред Сашо Диков Таско Ерменков от БСП заявява, че тези думи на министъра могат да бъдат прочетени в сайта на Народното събрание, където е качена стенограмата от блиц-контрола.

Сашо Диков изрази недоумение къде са „блеели“ властите и службите, след като още на 17 декември 2017 г. е излязла информацията, че фирмата „Инерком“ на Гинка Върбакова е фаворит за закупуването на ЧЕЗ. Диков припомни, че премиерът Борисов изисква проверка на сделката за ЧЕЗ едва на 24 февруари, когато по думите на журналиста „нещата стават много дебели“.

Сашо Диков припомни и думите на Бойко Борисов от 25 февруари, изречени в Сандански пред младежката организация на ГЕРБ. Борисов заявява, че държавата не трябва да участва в сделката за ЧЕЗ, както го приканвала опозицията, защото „държавата е лош стопанин“ и защото, когато енергоразпределителните дружества са били държавни, е имало режим на тока. Няколко дни по-късно, припомня отново Диков, Бойко Борисов приема рано сутринта Гинка Върбакова в МС и става ясно, че държавата вече иска да участва в сделката за ЧЕЗ, а на това е склонен и самият купувач. Сашо Диков определи това решение на министър-председателя като „първият голям лупинг на г-н Борисов“ по сагата с ЧЕЗ.

Сашо Диков не пропусна да отбележи и брифинга на Бойко Борисов, даден на 27 февруари в НС. Тогава министър-председателят заявява, че е получил писмо от премиера на Чехия Бабиш, в което се посочват участниците във финансирането на сделката. По-късно обаче самият Бабиш казва, че не е изпращал никакво писмо на Борисов. Диков излъчи от същия брифинг и добилите популярност думи на Бойко Борисов, че ще гони докрай „гадовете“, които намесват името му в сделката за ЧЕЗ и които имат за цел да го свалят от власт, както през 2013 година. Диков отбеляза, че впоследствие БСП са поискали Борисов да посочи кои точно са гадовете, а Рамадан Аталай от ДПС е поискал премиерът да докаже кои са гадовете.

Според Сашо Диков казусът с ЧЕЗ е добил комични измерения с изказването на депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, че зад сделката с дружеството стои БСП и дори ПЕС. Пред микрофона на Диков Спас Гърневски отказа да отговори как евентуално участие на Моника Йосифова, съпруга на Сергей Станишев, като пиар на Гинка Върбакова (б.а. Моника Станишева отрече да е била пиар на Върбакова) доказва участие на ПЕС в сделката.

За сделката за ЧЕЗ пред микрофона на Сашо Диков обаче говори депутатът от БСП Румен Гечев: „Вие виждали ли сте такава сделка – днеска се сключва сделката, пък след 9 месеца се плаща?! Обяснението – заради Арбитражния съд (б.а. ЧЕЗ съди България в Арбитражния съд във Вашингтон) – че ЧЕЗ искат те да си вземат тия 600 млн. евро, за които претендират, след което да продадат фирмата за още 500 млн. евро и да излязат с една страхотна печалба от България“.

Според Румен Гечев, ако Гинка Върбакова закупи ЧЕЗ веднага, парите от едно спечелено дело ще отидат при нея и „юнаците около нея“. Така, по думите му, излизала друга схема – „чехите продават на себе си и използват г-жа Върбакова“. „Но всичките варианти са мафиотски“, направи заключение пред Диков Румен Гечев.

Цялото предаване от 9 март 2018 г.