enbg

„Нищо лично. Просто Диков“, 16 март 2018 г.

16.3.2018 | коментара

Изданието на рубриката „Нищо лично. Просто Диков“ този петък беше посветено на реставрациите, ремонтите и злоупотребите със средства.

Сашо Диков показа църква от 15 век, която се намира в село Миланово, край Своге, за чиято реставрация са похарчени 700 хиляди лева. За това обаче не говори окаяното състояние на църквата, на дуварите и постройките около нея. Александър Иванов, който се препитава с гледане на овце и кози, разказа пред камерата на Диков, че от фирмата реставратор дори съборили негов зид, за да построят нещо като дувар около църквата със същите камъни. По подобен начин били използвани и други зидове на изоставени къщи наоколо.

Проверката на Диков показа, че и иконите липсват от вътрешността на храма – те се съхраняват от кмета на с. Миланово – Веселин Петков, който ги показа пред камерата, за да се види състоянието им. Освен това дървена постройка край църквата, макар и покрита с изключително скъпи керемиди, е неизползваема и местните хора се чудят защо е било нужно издигането ѝ.

Сашо Диков обясни, че става дума за злоупотреба с „норвежки“ пари, с дейното участие на областната администрация на София област и природен парк Врачански Балкан, като се смята че откраднатите пари са около половин милион лева.

Министърът на културата Боил Банов обясни, че е подал сигнал към прокуратурата и чака произнасянето ѝ. По думите му има драстични разминавания в документацията и отпуснатите средства не са отчетени законосъобразно. Заради сериозните документални нарушения Министерство на културата не е верифицирало дадените средства, тоест не ги е признало като законно изразходвани разходи и си иска обратно половин милион лева. Банов уточни, че 80 процента от сумата за реставрацията е авансово платена, което е в рамките на програмата и на указанията. Сега се чака произнасянето на прокуратурата, като Министерство на културата си търси парите от Областния управител, който съответно би трябвало да си ги търси от фирмите.

Боил Банов обясни, че министерството му има проблеми и с други ремонти, но от такъв драстичен характер – не. След църквата в с. Миланово, камерата на Диков се насочи именно към едно място с подобни проблеми – Ларгото на София. Там голяма част от паветата са извадени и счупени, някои от прозорците на самото ларго също са напукани и счупени, а новите цилиндрични ограничители се клатят и могат да се вадят. Всичко това се случва под прозорците на властта, докато и в момента вътре, в сградата на Министерски съвет, се прави мащабен ремонт.

Цялото предаване от 16 март 2018 г.