enbg

Николина Чакърдъкова: Каузата ми е да се боря за българския фолклор

6.12.2012 | коментара

Певицата Николина Чакърдъкова беше гост в „Шоуто на Слави“ и сподели пред водещия нещата, които й помагат да преодолява здравословните проблеми и трудностите, които се среща. Според нея най-важното, за да вървиш напред, е да имаш кауза, в която да вярваш и която да защитаваш:

„Минах много труден период – 3 години. Не е важно как съм го открила, не е важно какво се е случило, важното е, че съм жива и здрава и как го преодолях това нещо. Знаеш ли какво се оказа – смъртта не е толкова страшна, ако имаш цел, много високо поставена цел. Някои хора дори се чудят, но истината е, че нямам време да боледувам. Чак след време осъзнавам колко са сериозни нещата, защото докторите ми ги казват. Но що се отнася до мен – винаги казвах: „Дайте да почваме, за да свърши“. И за миг не съм си помисляла, че няма да ме има утре и че няма да мога да пея и да си гоня целите, към които съм се устремила.“ Чакърдъкова каза, че в най-тежките си моменти е мислила освен за децата и семейството си, за музиката, която прави.

Каузата, на която се е посветила Николина Чакърдъкова, е популяризирането на българския фолклор – по начина, по който тя го разбира: „Оказа се, че в България да браниш българското е много трудно нещо, но колкото е по-трудно, повече не се отказвам“. Фолкорният й телевизионен канал също се изправил пред трудности, защото кабелните оператори искали или да го излъчват безплатно, или да го изключват от пакетите си. Чакърдъкова разказа, че битката й е с „10-15 човека, от които зависи дали България ще гледа и слуша фолклорна музика“. Според певицата интересът към фолклора е заложен в гените ни и той трябва да се предлага по най-красивия начин, а целта е старите хора да го преоткрият, а младите хора да го открият.

Николина Чакърдъкова зададе следните въпрос към кабелните оператори: „Ние субсидираме с нашите средства Лейди Гага, а българското кой ще го субсидира? Защо на чуждите музикални медии, които не са гледани в България, се плащат хиляди за права?“ Според нея лошото е, че ако загубим фолклора, ще загубим голяма част от духовността си. В студиото тя изпълни китка от песните „Македонско девойче“ и „Вземи огин, запали ме“.