enbg

Николай Урумов, 3 юни 2015 г.

3.6.2015 | коментара

Актьорът Николай Урумов гостува в „Шоуто на Слави“ по повод на премиерата на своя нов моноспектакъл – „Ние българите. Открит урок за чужденци.“ Моноспектакълът на Урумов ще се състои на 4, 5 и 8 юни в Нов театър – НДК.

Пред водещия Слави Трифонов Урумов сподели, че в новия си моноспектакъл се стреми да обясни на чуждестранните туристи непознатите особености на българската култура. По думите му, това ще доведе до по-лесното интегриране на чужденците в българските условия. Текстът на постановката е дело на Александър Урумов, който е автор и на емблематичния моноспектакъл на Николай Урумов – „Лалугер“.

На въпрос на водещия защо е избрал моноспектакъла като форма на театрална изява, актьорът отговори шеговито: „Икономическа криза – трудно е с повече“. Николай Урумов сподели и особеностите на жанра, с който отново ще се представи пред публиката: „При моноспектакъла си на близък план, няма зад какво да се скриеш и трябва да си изключително искрен, честен, верен към публиката, защото тя те гледа като през едно увеличително стъкло (…) Моноспектакълът има изповедална форма, а една изповед предполага някакво разголване, което е много трудно, но като го направиш – и публиката ти е благодарна, и тя ти отвръща, и не на последно място – тя ти е партньорът.“ Освен това, според Урумов, за да бъде поставен един моноспектакъл, актьорът трябва да има кауза или позиция, зад която да застане.

Пред Слави Трифонов Николай Урумов довери още, че не се е наиграл и потърси причината за това: „Може би, защото не съм пораснал. Играта е присъща на децата, децата обичат да играят, да се преправят. Актьорите са едни деца, едни непораснали деца“.

В шоуто Николай Урумов говори и за причините за отсъствието му през последните години в новите български сериали. „В такива филми, които се пишат в понеделник, снимат се във вторник и се излъчват в петък, моите учители са ми забранили да участвам.“ Тук Слави Трифонов отбеляза, че му е било приятно да работи с много импровизиращ актьор като Николай Урумов. Актьорът от своя страна сподели, че се е забавлявал по време на снимките на сериалите „Къде е батко“ и „Ракия сънрайз“.

От видеото може да разберете и какви са разликите между моноспектакъл със сюжет и драматургия и стенд ъп комедията, според Николай Урумов.

Цялото предаване от 3 юни 2015 г.