enbg

Николай Волев, 25 април 2018 г.

25.4.2018 | коментара

Гост в предаването е Николай Волев, един от най-добрите български режисьори, автор на филми като: „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“.

На 72 години Николай Волев кара мощен мотор, с който се придвижва навсякъде. Твърди, че духом още не е навършил 18 години и дори косата му отказва да белее. „Оставаш дете цял живот – това е номерът“, призна известният режисьор.

Николай Волев представи своята автобиографична книга „Девствената проститутка“. Интересното заглавие било инспирирано от разговор в края на 60-те години на миналия век между него и учителя му Майк Лий, докато изучавал Кино в Лондон. Обсъждайки какво е да си режисьор, двамата стигат до следния извод: „Ние сме хора, които се продаваме, един вид ние сме проститутки – кинаджиите, защото трябва да си продадем труда. Обаче номерът е да останем докрай девствени и да ги излъжем – и публика, и тези, които дават парите. Това е големият номер – да излъжеш всички, които се опитват да застанат на пътя ти и да ги избудалкаш. Трудно е, много е трудно, за мнозина е невъзможно, но за някои – не.“

По думите на режисьора книгата описва и как „понякога се стига да някои решения“ и даде пример с това, че в „Да обичаш на инат“ първоначално е трябвало да играе Руси Чанев, а след това изборът пада на Велко Кънев.

Николай Волев сподели и кой е основният извод, който си прави сега: „Не можеш да надскочиш сянката си, колкото и да се опитваш. Ти си това, което си.“

Цялото предаване от 25 април 2018 г.