enbg

Нели Куцкова, 22 декември 2015 г.

22.12.2015 | коментара

Съдия Нели Куцкова беше гост в „Шоуто на Слави“. Преди няколко дни Висшият съдебен съвет за втори път отхвърли кандидатурата на Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. Тя разговаря със Слави по всички актуални теми – съдебната реформа, проблемите в съдебната система, съдийските протести и усещането за несправедливост, което според нея е не само у българските граждани, а и у съдиите в нашата държава.

На въпрос с какви мотиви ВСС отхвърля кандидатурата й, Куцкова разказа, че за разлика от първия път през април, когато не били посочени никакви мотиви, сега имало „нещо подобно на мотиви“, които обаче тя не може да разбере: „че съм щяла да разделям хората; че съм била политически обвързана в далечната 2001 година (тогава бяхме ваши гости с президента Стоянов…) – нещо се свързваше с моята така наречена политическа дейност. Всъщност никой не каза аз и като съдия, и като председател на съд, да съм упражнявала натиск върху колегите, да съм се държала лошо с хората, да съм била безотговорна. Мързелива, корумпирана и така нататък.“

Нели Куцкова обясни какви са причините за протеста на съдиите в България. „До съдийските протести се стигна след като не се получи тази реформа, която се обсъжда отдавна. Повече от една година подалият вече оставка министър Христо Иванов обикаля цяла България и обсъжда с колегите своите идеи за съдебна реформа. Той отнесе изключително много критики, включително от нашата гилдия, но като цяло колегите намериха неговите идеи за изключително правилни и се надяваха те да се осъществят.“ Според Куцкова не е необходимо да си юрист, за да видиш че има нещо нечестно в това един път да обещаеш едно, а следващия път да направиш точно обратното.

„Ние срещаме едно неразбиране и си даваме сметка, че, за да ни разберат хората, ние трябва да говорим“, каза Куцкова и обясни каква е същността на проблема с квотите. „По принцип прокуратурата изпълнява една изключително важна функция. Всички виждаме как хората се обръщат непрекъснато към прокуратурата, но тя в съдебния процес е само едната страна. Съдът е длъжен да бъде равно отдалечен както от адвокатурата, така и от прокуратурата. По силата на Конституцията във Висшия съдебен съвет са смесени съдии, прокурори и следователи, избрани от своите колеги и има 11 души парламентарна квота.“ Според Куцкова тази парламентарна квота не трябва да бъде напълно премахната, според нея е необходима, но тази квота не трябва да е политическа, а обществена. „Всички предварителни уговорки, както и становището от Венецианската комисия, бяха 5 от тези 6 души да отидат в съдийската колегия“, продължи съдия Куцкова, „по този начин съдиите, избрани от съдии, ще бъдат 6 и ще бъдат с един повече от външната квота, което е международен стандарт. А 6 да отидат в прокуратурата, в прокурорската квота. По този начин от една страна щеше да има малко повече обществен надзор върху работата на прокуратурата, от друга страна аз виждам и нещо друго. Прокурорите са в една силно йерархична система, подобно на армията. Там главният прокурор е главнокомандващият. И за тях дори е по-полезно да има повече представители на обществото в тяхната квота“.

Куцкова каза още, че дори и конкретен съдия да си върши работата без натиск, самото усещане за работа в нездрава среда, се отразява на работата на колегите й. Според нея съдиите у нас се чувстват беззащитни. Тя обясни, че има и вътрешна съпротива от страна на съдиите към това състояние на нещата – „речта на председателя на ВКС Лозан Панов, която той прочете на тържеството на този съд, намери изключително широк отзвук в обществото и много хора наистина повярваха, че може да се промени нещо в нашата система“. Въпреки това се очаква Етичната комисия към ВСС след Нова година да започне проверка по неговата реч – дали не е нарушил етичните правила като е направил политическо изказване, добави съдия Куцкова.

Председателят на въпросната Етична комисия към ВСС се казва Ясен Тодоров и беше описан от Нели Куцкова по следния начин: „избран е от парламента; беше инспектор, предложен от Български народен съюз, сега е член на Висшия съдебен съвет, предложен от Атака; той не е университетски юрист, а е завършил ВИПОНД школата на МВР, с успех от държавните изпити 3,66“. „Този човек сега ще проверява председателя на ВКС Лозан Панов“ – завърши Куцкова.

Цялото предаване от 22 декември 2015 г.