enbg

Неда Калчева за електронното гласуване

16.2.2018 | коментара

Неда Калчева, специалист в областта на електронните технологии, се включи по скайп с коментар по темата за електронното гласуване. Тя е завършила компютърни науки в университета в Минесота, САЩ. Работила е в най-големите американски телекомуникационни компании, както и в CNN.

Водещият Слави Трифонов й зададе въпроси по основните проблеми, които противниците на електронното гласуване изтъкват.

Запитана дали е вярно, че обработването на резултатите при електронно гласуване ще става много трудно, Неда Калчева отговори, че това е „неграмотно твърдение“. Според нея ще се случи точно обратното – процесът няма да бъде забавен, а ще се ускори и улесни.

По повод твърдението, че хората нямали необходимите умения да гласуват електронно и това ще доведе до объркване, Неда Калчева сподели, че това също е несъстоятелно изказване, тъй като по-голямата част от българите вече използват смартфони и интернет платформи. По думите й по-големият процент от българите ще изберат да гласуват именно електронно, а за останалите ще остане вариант за гласуване с бюлетина. Тя отбеляза още, че електронното гласуване ще улесни неподвижните и незрящите хора.

Неда Калчева обори и твърдението, че електронното гласуване ще увеличи контролирания вот. Според нея това не е възможно да се случи. Тя даде за пример Естония и системата за дистанционно гласуване там. В Естония се гласува със специални ID карти, които използват PKI – инфраструктура за установяване на самоличността на гласоподавателя. „Тази технология съществува от 1970 година. Това не са някакви извънземни технологии, които ние сега трябва да седнем и да си ги измислим“, каза Неда Калчева.

За финал тя коментира въпроса дали наистина електронното гласуване е много скъпо и неефективно. Според нея оскъпяване няма да се получи. „Да, ще се изхарчат едни пари, за да се имплементира системата, но те ще бъдат възвърнати много бързо – още първата година. И в следващите години ще се получат по-скоро едни огромни спестявания“, увери Неда Калчев

Цялото предаване от 16 февруари 2018 г.