enbg

Невян Симеонов, Ангел Стойчев и Велин Маринов, 11 май 2016 г.

11.5.2016 | коментара

В близките дни ще се повиши цената на билета за градския транспорт. Дали ще се повиши качеството на услугите – по тези въпроси Слави разговаря с шофьорите на автобуси от Столичен автотранспорт – Невян Симеонов, Ангел Стойчев и Велин Маринов.

В предаването беше излъчен видео клип, заснет от един от гостите – Невян Симеонов, показващ окаяното състояние на автобуса, който е шофирал. Невян в момента е напуснал, след като работил почти 8 години и по думите му – вече не се понасяло.

След като заснел клипа, Невян бил уволнен. Направил видеото, защото не иска да става убиец на пътя. Автобусът, който заснел и е шофирал, е над 40-годишен, стар и неподдържан. „Не го поддържат – казват, че няма пари“, обясни положението Невян. Той разказа, че след като заснел и разпространил клипа, пуснал заявка за ремонт на автобуса, но инсценирали, че в меха на автобуса са намерили две шишета с нафта, които той уж иска да открадне. Невян завежда дело и веднага го командироват на пароструйката, по думите му – „да покажат, че са могъщи“.

Ангел Стойчев разказа, че работи от 4 години в Столичен автотранспорт. На фона на всички нередности, от 1800 работници, само те тримата са готови да кажат какви са проблемите. „Другите ги е страх, мълчат“, каза Ангел и добави, че биват поканени, като Невян, да напуснат сами. Преди няколко години Ангел започнал да записва всички проблеми. Сезирал е Инспекцията по труда, има решение от нея за много от казусите, но техните ръководители не се съобразили с тези предписания, а вместо това уволнявали шофьори. Ангел изрази възмущението си, че в крайна сметка става дума за човешки живот: в един автобус в пиков час има между 200 и 300 души.

Един шофьор в Столичен автотранспорт, според Ангел, има две възможности: „Или да излезе с неизправен автобус и да бъде уволнен дисциплинарно, или да се опълчи като нас, да стане неудобен, и да започнат да му търсят цаката – да му подхвърлят туби с нафта, да го обвиняват, че е некадърен, да го сложат да работи на стар автобус, защото стар автобус се разваля често и ти си виновен, ако се разваля.“

Ангел разказа още, че водил кореспонденция със Столичен автотранспорт, с Общината – сезирал е зам.-кмета Любомир Христов, а през 2013 г. имал разговор с кмета Йорданка Фандъкова, която казала, че ще се заеме и обещала втора среща, но такава нямало. Той пък потърсил трибуна едва след клипа на Невян и след като и третият колега – Велин се присъединил. Признава, че не би го направил, ако е сам – вече го изкарвали луд.

„Столичен автотранспорт е продължение на ДАИ-джийската система. Там в спиците на всяко колело се слагат пръти и ако искаш да се махне един, два или три пръта, трябва да намериш верния път към началниците“, каза Ангел. Той разказа, че запознал с проблема кмета Фандъкова. След като и тя не взела отношение, написали докладна до Транспортната комисия и до г-н Герджиков – председател на Столичен общински съвет. Резултатът бил, че сменили директора. Новият директор Александър Косерков дошъл в края на 2014 г. След това започнали издевателствата – липса на почивки, липса на график.

Гостите разказаха шокиращи факти, като това, че някои от автобусите нямат спирачки и понякога се налага да „пилят“ в бордюра. Използват физиката, каза Невян и обясни: „триене на гумата в бордюра, иначе няма спиране, и навиваш волана, да не скочи автобусът на тротоара“. Споделиха още, че сами започнали да си правят удобства, а Невян обясни подробно как си правят сами парно.

Сред физическите издевателства шофьорите посочиха и шофирането по 4 часа без почивка – като така не могат да се хранят, няма и къде да ходят до тоалетна. Някои си носят „шишета с по-голяма гърловина“, обясни Велин.

Ангел си задава въпроса какви хора биха вършили тази работа. Той се задържал на инат 4 години, колегата Невян не издържал и направил клипа. Дори и да ги възстановят, се замислят дали да се връщат при тези условия, каза автобусният шофьор и поясни, че са минали две години от гаранционния срок на новите автобуси, е след три години няма да има кой да ги поддържа – „ще започнат да стават гробници“.

Ангел разказа, че продължават да водят дела, Невян вече спечелил първото дело. Търсим трибуна, възможност да променим нещо, каза гостът и сподели притесненията си: „Днес вдигат билета, утре ще намалят заплатите, ние трябва да се изнасяме от България. Ние искаме да останем, много от колегите заминаха. В момента столичен автотранспорт набира шофьори, това не е шофьор, който кара лека кола.“ Тримата обясниха, че в Столичен автотранспорт не искат хора със семейства и деца, държат на работа пенсионери, а ето че има пресен пример с починал техен колега–пенсионер по време на работа.

Велин Маринов сподели с болка, че треперят за това, че карат неизправни автобуси, работят без почивка и накрая ги изкарват виновни за всичко – от пътниците в автобуса, участниците в движението, които ги засичат. Като ги засекат, те набиват спирачката и събират всички пътници отпред, разказа Велин и сподели потресаващи факти за посегателства над шофьорите на автобуси – имат колеги, наръгани с ножове, ножици, хора със счупени ръце, крака, глави.

Цялото предаване от 11 май 2016 г.