enbg

Наско Терзиев и Джанис повеждат класирането в Музикална академия

28.12.2009 | коментара

25 декември 2009 г.

Музикална академия Ку-ку бенд навлезе в нов етап. Седемте оцелели финалисти ще се състезават и ще пеят само авторски песни. Променят се и правилата. Отсега нататък финалистите ще бъдат оценявани от специално жури, в състав: Иво Сиромахов, Слави Трифонов и Митко Щерев.

От този момент до финала няма да има отпадане. Всеки от членовете на комисията ще оценява участниците по шестобалната система. Крайната оценка за дадена песен ще се образува като средно аритметично. Накрая оценките от всички изпити ще формират крайния резултат на участниците. Този, който събере най-висок бал от всички кръгове, ще бъде крайният победител в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”.

В първата поставена задача екипите от поет и композитор трябваше да създадат за изпълнителите песни с коледна тематика. Изискването бе песните да носят коледен дух, да са в жанра поп-фолк и да бъдат с продължителност 3,5 минути.

Няголета се представи с „Къде си дядо Мраз”, композирана от Теодор Ташев, по текст на Кристина Павлова. Иво Сиромахов похвали песента за това, че са засегнати социални проблеми – снегопочистването и проблемите с телекомуникациите по големи празници. Не е добро послание, според него, обаче, че има повече от една Снежанка, предвид текста „коя Снежанка пак возиш ти в новата шейна”.
Мнението на Слави бе, че Няголета има много по-големи възможности, от тези, които са използвани от композитора в тази песен. Припевът й е нисък, каза той и добави, че песента е по-стандартна, отколкото му се иска.
Оценките за песента бяха съответно от Иво Сиромахов и Слави – 4, от Митко Щерев – 3. Средна оценка за песента – 3,67

Спас Лазаров и Лора Димитрова бяха подготвили песента „Тази нощ” за Гергана Димова.
Иво Сиромахов сподели, че текстът го е въвел в красив поетичен свят и към него няма забележки. Митко Щерев каза, че има чувството, че кантото е написано от един композитор, рефрена – от друг, независимо, че певицата изнася песента много добре. Нняма компактност в песента като цяло, коментира той. На противоположно мнение бе Слави, който заяви, че рефренът носи това, което е поп-фолк, в куплета е поп и това, по неговите думи, придава чар и настроение. Неговата оценка беше 5, на Митко Щерев – 4, от Иво – 6, а средната – 5.

Песента „Дядо Мраз премери сили” изпълни Люси. Песента е написана от Анатоли Ангелов и Борислав Пешев.
Иво Сиромахов се изказа критично за липсата на развръзка в сюжета на песента, както и за някои от римите, като даде пример с римуването на кючек с чек. Не достига хуморът в тази песен, каза той и добави, че желанието в тази песен е било по-голямо от възможностите.
Припевът слиза надолу, пада настроението, коментира Слави Трифонов.
По думите на Митко Щерев интродукцията е в сериозен дисонанс с първите 8 такта от кантото. Той отправи съвет към всички певци – когато се пее втори куплет, певецът трябва малко да разнообрази, да даде нещо от себе си, а не да го пее като първия.
Слави и Митко Щерев оцениха песента с 3, Иво даде 4. Средна оценка – 3,33.

С песента на Николай Пашев и Незабравка Апостолова „Коледен знак” се представи Наско Терзиев.
Иво определи текста като много нежен, поетичен, но изтъкна разминаването между настроението на текста и настроението на музиката, която във втората част става весела. Слави, от своя страна, изрази несъгласие с мнението на Иво. Митко Щерев сподели, че е харесал много първата част на песента. Неговата оценка и тази на Слави бяха – 5, на Иво – 6. Средна оценка за песента 5,33.

Йорго Динев и Андрей Петров бяха автори на песента за Венеция и Патриция „Коледа без теб”.
Иво Сиромахов заяви, че текстът е много силен. Слави определи песента като много интересна, с интересен аранжимент, а пеенето на сестрите като модерно. Митко Щерев изрази несъгласие с мнението на Слави. Според него тестът е много хубав, но смята, че песента е трябвало да бъде малко по-нежна. Рефренът е схематичен и много би отивал за денс парче, добави той. Неговата оценка беше 4, на Слави – 5, Иво даде за текста 6. Средна оценка на изпълнението – 5.

„Quo vadis domine” (Къде отиваш, Господи) изпълни Джанис. Автори на песента бяха Симеон Сомлев и Антония Янакиева.
Иво Сиромахов определи текста на песента като социален и в същото време сатира. Той каза, че идеята му харесва, но би могла да бъде развита още повече. „Много интересна комбинация между „Малката кибритопрадавачка” и някаква злостна сатира”, коментира Иво.
Слави изказа адмирациите си за различната песен, смес от три стила – балада, рап и кючек. По думите на Митко Щерев, на пръв поглед в тази песен има материал за 2-3 песни, но като експеримент и той е изненадан. Иво даде оценка 5 за текста, Митко Щерев – 5, Слави – 6. Средната оценка бе 5,33

Оценка 4 получиха за песента „Дай, дай” авторите Иво Моллов – Гугтката и Климентина Терзиева, и изпълнителката Роксана.
След закачката на Иво, че в текста на привидно веселата песничка има два стиха, които почти го разплакали: „Стига вече работа, време е за веселба” – нещо, което той никога няма да усети в този живот, – Иво изказа и конкретно мнението си, определяйки текста като банален.
Слави от своя страна изтъкна, че в музикален план това е най-истинското поп-фолк парче до момента в тази задача, много хубава е интродукцията, добави той.
Митко Щерев похвали композитора за интродукцията, но от него прозвуча и забележка – припевът е можело да не се променя. Тук двамата със Слави се обединиха, че не е важно как ще прозвучи ритмически мелодията на автора, а на тези, които слушат песента. Слави даде оценка 5, Митко Щерев – 4 и Иво – 3.

Временното класиране след първата авторска задача:

Наско Трезиев 5,33
Джанис 5,33
Гергана Димова 5
Венеция и Патриция 5
Роксана 4
Няголета 3,67
Люси 3,33

За да има равнопоставеност, за да не се изпада в клишета и за да бъдат разнообразни изпълненията, във всяка задача финалистите ще работят с различен творчески екип, стана ясно след края на първата им задача.
Осъществено бе и новото разпределение на екипите:

Няголета – Климентина Терзиева и Иво Моллов,
Гергана Димова – Антония Янакиева, Симеон Сомлев,
Люси – Кристина Павлова и Теодор Ташев,
Наско Терзиев – Борислав Пешев и Анатоли Ангелов,
Венеция и Патриция – Незабравка Апостолова и Николай Пашев,
Джанис – Андрей Петров и Йорго Динев,
Роксана – Лора Димитрова и Спас Лазаров.

Новата задача на финалистите и техните екипи е тематична и свързана с емоция – „Песен за изневярата”. Този път няма ограничения за продължителност на песента, а лирическият герой не е задължително да е страдащият в ситуацията.
Изпълненията ще бъдат след две седмици, на 7 и 8 януари 2010 година.

Журито постави още една задача, насочена само към изпълнителите. Имайки предвид, че в този бранш човек трябва да е интересен и различен, изпълнителите ще трябва да се постараят до следващия кръг и да се явят в коренно променен външен вид, дотолкова, че почти да не ги познаем. Тяхно ще бъде решението дали тази промяна да бъде временна или дълготрайна.