enbg

Наско Сираков, 5 юли 2013 г.

5.7.2013 | коментара

Спортният директор на ФК “Левски” Наско Сираков гостува в “Шоуто на Слави” ден след като “сините” направиха разочароващо нулево реми с казахстанския Иртиш в турнира Лига Европа. Сираков каза, че на полувремето на срещата е заявил на футболистите, че този мач не е 90 минути, а 180 и е изискал от тях най-вече да не допуснат гол в домакинството си.

Легендата на Левски призна, че тимът му се е поизложил с казахстанците, но и изрази увереност, че Левски ще направи добър мач в реванша и ще отстрани отбора от град Павлодар.
Мерилото за един клуб е представянето в Европа, каза Сираков.
Пред Слави Трифонов Наско Сираков говори и за причините, заради които се е върнал на “Герена”. “Левски има нужда от сериозна оздравителна програма и мисля, че аз мога да се справя”, заяви Сираков. Според него промяната няма да стане “като с магическа пръчка”, но вярва, че с всеки изминал месец отборът му ще играе все по-добре.

Спортният директор се закани, че всеки месец в Левски може да има промени и че той ще се разделя с всеки, който “не гледа, прави и мисли в една посока”. Сираков каза още, че треньорът Николай Митов също трябва ежедневно да му доказва, че иска Левски да се развива.

Славната “десетка” припомни, че тази година “синият” клуб влиза в 100–годишен юбилей и по този повод разбира очакванията на феновете празникът да бъде ознаменуван с титла или купа. “На мен ми беше най-лесно да обявя една нулева година и да заложа изцяло на млади футболисти”, каза Сираков, но поясни, че няма как да изпълни това свое желание, защото привържениците на Левски имат очакванията за незабавни резултати. Все пак Сираков е на мнение, че успехите и налагането на млади футболисти в титулярния състав могат да бъдат съчетани.

Наско Сираков засегна и темата за проблемите във “вечния враг” ЦСКА. Действията на “червените” фенове, които изпочупиха сградата на Българския футболен съюз, както и финансовите проблеми на ЦСКА, Сираков коментира така: “Това е прехвърляне на проблемите от болната на здравата глава, защото футболният съюз по никакъв начин не може да реши тези проблеми, които ултрасите на ЦСКА искат да бъдат решени. Чувам, че преди една седмица Пенев и Паро Никодимов били създали някакъв нов клуб, който искал да купи лиценза на Нефтохимик, да дойдат да играят в София. Значи това е пълна измама. Какво искат да направят те? Имат да дават примерно 10 – 12 – 15 млн. на ред хора. Всички тези хора трябва да пият една студена вода. Този клуб да бъде закрит и другият клуб да започне на чисто, да няма никакви задължения. И примерно в следващите 5 години да натрупа пак същите задължения и да купи на трети клуб лиценза.” Сираков сподели какво би направил като спортен директор на Левски, ако футболният съюз разреши подобна сделка: “Ще купя 10 футболисти по 500 000 долара тази година, ще стана с лекота шампион на България, следващата година – също нови 5 – 6 футболисти, ще влезна в Шампионската лига, ще натрупам 30 млн. евро задължения, ще го закрия този клуб и ще отида да купя лиценза на Гоце Делчев и почваме наново.” Наско Сираков уточни също така, че според правилата на УЕФА, лиценз не се продава и не се купува и че могат да се купят акциите на клуб, но не и лиценз.

Във видеото може да видите и отговора на Наско Сираков за това дали би съвместявал длъжностите на треньор и мениджър по подобие на английския модел, както и кой според него е в основата на доброто представяне на националния отбор по футбол.

Цялото предаване от 5 юли 2013 г.