enbg

Народното събрание гласува „ЗА“ провеждането на референдума

12.5.2016 | коментара

Тагове:

В предаването Тошко Йорданов и Иво Сиромахов коментираха провелите се по-рано през деня дебати и гласуване в Народното събрание за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, когато „ЗА“ провеждането на референдума, без корекции по въпросите, гласуваха 131 депутати, 18 бяха „против“ и 1 – „въздържал се“.

Представители на Инициативния комитет присъстваха в пленарна зала, а на Тошко Йорданов беше предоставена възможност да защити идеите на референдума. В предаването неговите думи към депутатите бяха припомнени с видео материал. „В момента това Народно събрание е в исторически момент! (…) Можете да докажете, че представлявате хората – като се съобразите с искането на българските граждани и спазите закона, който вие сте избрали“, заяви от трибуната Йорданов. Той припомни на депутатите Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според който народните представители нямат право да махат въпроси от референдума. „Вие не сте над народа! Вие не сте богове! Вие не сте императори! Вие трябва да спазите закона!“, каза им Тошко Йорданов.

В студиото сценаристът сподели впечатленията си от днешния парламентарен дебат, на който присъства. „Голяма част от депутатите в Народното събрание въобще не разбират къде се намират. Гласува се предложението на българските граждани за референдум, което е прецедент в българската история. Докато обсъждаха това предложение, вътре беше като класна стая, в която учениците пеят, пият, замерят се с фунийки, плюят се, гонят се… Това е метафора. Шумът, който се вдигаше в залата, докато говореха от трибуната другите депутати, който и да е депутат, те не го слушаха. Те си водеха някакъв самостоятелен вътрешен живот“, изрази възмущението си той.

„Мирише на страх от всичките тези глупости, които се изрекоха от трибуната!“, изказа мнение Иво Сиромахов по повод обидните квалификации по адрес на Слави Трифонов от Маргарита Ташева от Атака, коментарите за балет „Магаданс“ от Янаки Стоилов от БСП, както и изказването на Валери Жаблянов от БСП, който заяви, че референдумът е опит за преврат.

„Голямата новина е, че тази година за първи път ще има реални избори“, каза Иво Сиромахов. Следващата стъпка по закон е насрочване на дата за референдума.