enbg

Накъде отива пресата, попита Иво Сиромахов

14.10.2011 | коментара

13 октомври 2011 г.

„Сашо Диков е Пе*ераст“ – това заглавие на жълт таблоид провокира Иво Сиромахов да поиска думата в „Шоуто на Слави“ и да сподели своите тревоги за българската преса и обществото ни. Сиромахов зададе много въпроси и призова хората да направят своя избор, за да не дават хляб на подобни издания.

Въпросното заглавие е на първа страница на вестник, наречен „България Днес“. „Това недоразумение го издава „България Днес АД“. Председател на редакционния съвет е Недялко Недялков. Това е ежедневник на собствениците на „Труд“ и „24 часа“, уточни Сиромахов.

„Защо се появява това заглавие“, попита сценариста и добави – „Относно сексуалнта ориентация на Сашо Диков не знам дали въобще някой в България има съмнения, познаваме го доста добре, знаем и с какви жени е бил – каквито много от тези журналисти не са и сънували“. Сиромахов акцентира на въпроса защо се напада именно Сашо Диков – „Той е един от малкото журналисти, които говорят критични неща за правителството и властта“.

Според вестника въпросната реплика е казана от Тодор Славков. Иво Сиромахов обаче попита: „Ако Тодор Славков беше казал под влияние на някакви напитки „Бойко Борисов е педераст“, дали щяха да го напишат във вестника?“

Сиромахов продължи: „Бедата е, че аз повечето от тези журналисти ги познавам и ми е жал за тях, защото ги принуждават да пишат отвратителни работи, в които аз съм сигурен, че те не вярват.“ Извън конкретната ситуация, Сиромахов обърна внимание върху въпроса какви са методите на пресата в България. Слави сподели, че преди време е направил своя личен избор и е спрял да си купува вестници.

„Фактът, че допускаме това нещо всеки ден да залива сергиите е много тревожен. Накъде отива пресата? Какви вестници ще имаме след 5 години?“ – продължи с въпросите си Иво Сиромахов. Според него обществото е започнало да губи съпротивителни сили срещу подобни явления.

Позицията на Сиромахов е, че за тези неща трябва да се говори и да им се противостои. Според него хората трябва да направят своя избор по отношение на потребността да четат подобни гнусотии. „Нека да си дадем сметка дали искаме да живеем в общество с такива медии“, завърши сценариста.

Минути след записа на Шоуто, колата на Сашо Диков беше взривена. Коментар на журналиста за случилото се очаквайте тази вечер, в „Шоуто на Слави“!