enbg

Надежда Нейнски за Желю Желев, 30 януари 2015 г.

30.1.2015 | коментара

На 30 януари 2015 г. „Шоуто на Слави“ беше в памет на д-р Желю Желев – първият демократично избран президент на България, който почина на 79-годишна възраст. По този повод гост в предаването беше едно от лицата на СДС – Надежда Нейнски, която коментира ролята и мястото на президента Желев в българската политика.

„Аз и моите колеги приемаме малко по-емоционално този момент, тъй като за нас Желю Желев не е просто име от новините или личност от най-новата ни история. За нас Желю Желев, за мен и моите колеги – нашето поколение, Желю Желев е символ на мечтите ни, с които влязохме в живота“, каза водещият Слави Трифонов.

Надежда Нейнски разказа за първата си среща с д-р Желев: „Струва ми се, че беше на един митинг – за първи път го видях. Но аз не бях на трибуната тогава. Видях го като политическа фигура, самият той беше тогава лидер на СДС“. Водещият си припомни, че за първи път е видял Желю Желев на митинга на Орлов мост през 1990 година. „Това беше времето на големите надежди“, каза Надежда Нейнски.

За уроците от „онова време“ и живота сега, Надежда Нейнски сподели: „Може би в контекста на времето, в което живеем, и самата аз през всичко, което преминах, научих един голям урок – че в политиката не трябва да смесваш политическия сблъсък с човешко противопоставяне и че има едни нива на противопоставянето и на омразата, които създават рани, които никога след това не зарастват. Мисля, че това е един много голям урок и за доста безчовечното и тежко време, в което живеем, в което няма никакви ценности и никой никого не харесва, не обича. Даже това са слаби думи. Всеки мрази всекиго и никой не уважава никого. Хората просто са събаряни в калта, прегазват ги, идват нови, след това ги събарят тях. Тази липса на уважение към институциите, към хората…“.

Надежда Нейнски коментира житейския път на Желю Желев и идеалите, които е имал: „Днес слушах много какво говориха за Желю Желев. Оценката за неговата личност ще я даде историята. (…) Мислих си за неговия живот, за всичко това, през което той премина в личен план и си помислих нещо, което мина като нишка през разговорите – едни го отричаха, други го приемаха. Този човек никога не се изкуши да капитализира позицията си в политиката. (…) Независимо дали един човек приема или не приема убежденията на другия, независимо дали споделя едно или друго нещо. Самият факт, че той никога не капитализира тази позиция, показва, че това, което е мислил и вършил, е било искрено. Той просто така е разсъждавал, смятал е, че това е правилното. И си мисля, че е цивилизовано да се научим да започнем наистина да общуваме по различен начин. Да уважаваме различието в начина на мислене, нека да започнем оттам. А след това да отстояваме своите позиции в диалог и в общуване, а не в яростно противопоставяне“, каза Надежда Нейнски.

Водещият Слави Трифонов повдигна темата за това как всички бивши социалистически държави от Източния блок са били ръководени от интелектуални и творчески натури, давайки за пример личности като Вацлав Хавел и Лех Валенса. Според него точно в този тип хора има „особен вид почтеност“, въпреки крайните решения и това, че тези хора са гледали по-скоро идеалистично на бъдещето. В тази връзка Надежда Нейнски спомена и Филип Димитров, когото определи като „романтик“ и като човек, който е вярвал, че „емоцията, интелектът, това, че знаеш, че си на прав път, задължително ще се увенчае с успех“. Тя допълни, че интелектуалците по-скоро са емоционални, а не пресметливи. „Има нещо много драматично във времето, в което всички ние живяхме тогава. И си мисля, че много лесно могат да бъдат произнасяни присъди, да се сатанизират хора, но всъщност процесът беше толкова сложен и многопластов, че аз не смятам, че нещата са били продиктувани от някаква лична корист“, изрази мнение Нейнски.

Политическата ситуация в момента според Нейнски не е „сблъсък на идеи“, а „сблъсък на интереси“. „Аз смятам, че именно сблъсъкът на идеите е онова, което придвижва едно общество напред и носи прогрес. Аз съм убедена, че политиката рано или късно ще се върне към идеите“, каза тя.

Слави Трифонов се опита да намери отговор за разделението у нас на идеалисти и прагматици и даде за пример Америка, която показва как „идеалите и прагматизмът вървят ръка за ръка“. Нейнски се съгласи, че Америка успява да мотивира обществото си със своите идеи и да защитава своите интереси. Тя изрази надежда, че и в България ще дойде този момент. „Хората имат нужда от мечта, имат нужда от идеал, имат нужда от това да вярват, че пътят, по който се движат, е правилен“, каза за финал Надежда Нейнски.

Вижте цялото предаване в памет на президента Желю Желев от 30 януари 2015 г.