enbg

Надграждането и експериментът – в противоборство в Музикална академия

8.2.2010 | коментара

5 февруари 2010 г.

Още четири изпълнения на Песни на фолклорна основа видяхме през втория изпитен ден на „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”.

„Нижат ми либе пендари” – песен на композитора Анатоли Ангелов и поета Борислав Пешев прозвуча в изпълнение на Гергана Димова.
Иво Сиромахов заяви, че няма да коментира музиката и текста, защото „те очевидно са много добри” и добави, че в изпълнението на Гергана е липсвала страст. „Много е важно по някакъв начин човек да участва със сърцето си в това, което прави.” На това Слави Трифонов опонира, че просто това е визията на Гергана за това как да бъде изпълнена песента.
Митко Щерев също защити музикантската позиция в журито като поздрави Гергана за изключително нежното и много фино изпълнение на българска народна песен. „В тази песен рефренът е залепен за кантото, като и в двете ритмиката е еднаква и се създава усещането за песен от една тема, в което няма нищо лошо. Песента е експериментална, но е много добра.”
Слави коментира, че разликата в мненията е нормална, тъй като ”г-н Сиромахов не е облъчен от професионалната страна на музиката”. По думите му тази песен е един експеримент, защото е в ритъм 7/8, изцяло повлияна и от македонската музика, повлияна и от това, че там има и рефрен, – повечето македонски песни са за кръв, ревност, любов и повече вдигат настроението, докато тази песен е лирична и такива песни рядко могат да се чуят. Песента получи шестици от Слави и Митко Щерев. Иво оцени песента с 5.

“Марийка, мома тракийка” по текст на Андрей Петров и музика на Йорго Динев прозвуча в изпълнение на Наско Терзиев.
Митко Щерев коментира, че е спазено тракийското, но той има забележка за това, че началото е било доста самоцелно и „в общия контекст на песента седеше малко като кръпка. Кантото стои много добре и Наско го изпълнява много добре, но отсвирите бяха колкото за три песни и ако е беше напипана дозата с един отсвир, който да спои песента, щеше да се получи много добре.”

Слави характеризира тази песен като очарователен експеримент, независимо, че не са спазени елементите.
Иво Сиромахов бе категоричен, че това, което е чул, му звучи като чиста народна песен. „Няма го надграждането, казахме на фолклорна основа, не казахме фолклорна песен.” Въпреки, че похвали текста на песента, Иво остана твърдо на мнението си по отношение на звучене и така получи кратък коментар от страна на Слави Трифонов: „Какво разбираш ти от надграждане в песента!” .
“Марийка, мома тракийка” получи две петици от Иво Сиромахов и Митко Щерев и шестица от Слави.

Песента “Самодива” бяха подготвили за Джанис композиторът Спас Лазаров и поетесата Лора Димитрова.
Пръв с коментарите за песента започна Иво Сиромахов, който изрази мнението си кратко, но доста ясно: „Усещането ми е като за „греда””. Слави каза, че не знае дали песента е точно „греда”, но припевът е много странен. Той добави, че е склонен да приеме равноделния размер, но припевът е много странен и му действа депресиращо. Иво допълни описанието като каза, че песента дразни.
Коментарът на Митко Щерев беше такъв: „За голямо съжаление фолклорът в тази песен присъства само в текста.”
Песента получи три оценки 4.

В този кръг Роксана се представи с песента на композитора Теодор Ташев и поетесата Кристина Павлова „Ела в България”.
Иво Сиромахов каза, че в първия момент темата „Конници с древен произход” го отвела към „Меноар” и добави: „Обаче пък готино звучи, хареса ми!”
Слави призна, че „има препратка към „Пътнико свиден”, но много патриотично, хубаво. Роксана го изпя хубаво. Песента вдига настроението в патриотичен план. Ние като хора, които обичаме България, как да не кажем, че тази песен е хубава!”
В същия тон бе и изказването на Митко Щерев: „Може да прозвучи скандално, но за мен тази песен е по-хубава от „Една българска роза”!”
Песента бе отличена с три шестици.

Класиране в този кръг.
1. Роксана 6
2. Гергана Димова 5,67
3. Венеция и Патриция 5,67
4. Няголета 5,33
5. Наско Терзиев 5,33
6. Люси 5
7. Джанис 4

Генерално класиране:

Роксана 5,39
Гергана Димова 5,22
Венеция и Патриция 5,06
Наско Терзиев 5,00
Няголета 5,00
Люси 4,89
Джанис 4,72

Следващата седмица в „Шоуто на Слави” е посветена на любовта. В тази връзка следващата задача в Музикална академия е Авторски поп-фолк песни посветени на секса.