enbg

Навършиха се 142 години от Баташкото клане

17.5.2018 | коментара

В предаването, посветено на 142 години от Баташкото клане, водещият Слави Трифонов коментира напускането на парламента от страна на депутатите от ДПС заради едноминутното мълчание в памет на жертвите.

„Точно днес, на тази дата, в парламента се случи нещо – бих го нарекъл показателно. Когато целият български парламент стана на крака да почете жертвите от Батак с едноминутно мълчание, една политическа партия напусна демонстративно залата. Това бяха депутатите от ДПС. Ако някой от вас, уважаеми българи, досега си е мислел, че ДПС не са етническа партия, че ДПС са българска либерална партия, че ДПС спазват Конституцията на България и че техните депутати са български депутати – днес стана ясно, че нищо от това въобще не е вярно. Явно това, че 5000 български мъже, жени и деца са били зверски заклани в Батак, е нещо хубаво за депутатите от ДПС. С тази си постъпка ДПС показаха на всички, че мястото им не е в българския парламент. И не защото някой не ги харесва, а защото по Конституция в българския парламент трябва да има български партии!“, коментира Слави Трифонов.

Стихотворението „Възпоминания от Батак“ на Иван Вазов беше рецитирано от Матей Иванов.

„Уважаеми зрители, уважаеми българи, уважаеми български граждани, всеки народ има своята кървава история, защото ние, хората, още не сме се научили да живеем в мир и любов. И част от нашата българска кървава история е клането в Батак. Аз съм учил това стихотворение като дете. И съм го рецитирал. Сега това момче го рецитира. И разбира се, се надявам, че след 50 години българските деца отново да го рецитират. Защото това е важно. Има смисъл. И ни прави българи.

Между другото, какви са тези хора, които са напуснали днес парламента заради едноминутното мълчание в памет на клането в Батак? Наистина, замислете се, какви са тези хора? Аз мога да ви кажа, че те със сигурност са български граждани, защото иначе нямаше да са депутати. Да, те са български граждани, но явно не са българи“, каза Слави Трифонов.