enbg

Наводненията в с. Бисер повдигнаха въпроса за отговорността

7.2.2012 | коментара

6 февруари 2012 г.

Триметрова приливна вълна, предизвикана от скъсаната стена на язовир „Иваново“, отне живота на няколко души и наводни над 800 къщи в харманлийското село Бисер и околността. По повод трагичния инцидент социолозите Кольо Колев, Андрей Райчев, както и главният редактор на Дневник Велислава Попова, зададоха 3 въпроса: кой носи отговорността за трагедията, имало ли е възможност тя да бъде предотвратена и какви са реакциите на обществото след нея. „Най-нормалните въпроси, които всеки един човек си задава. Трагедията е трагедия, но би ли било възможно тя да не се случи?“, попита на свой ред Слави. Тази негова констатация отключи дебат на тема къде е отговорността за скъсаната язовирна стена.

Като груба грешка Велислава Попова посочи липсата на система за превенция и нейното прилагане, тъй като пострадалите хора в село Бисер не са били предупредени за случващото се, нито са били евакуирани. Тя призова за изграждането на стратегия за реагиране в кризисни моменти. „За момента няма потвърждение някой въобще превантивно да им е казал, че нещо се случва и че има риск“, коментира Попова по повод дезинформацията на хората. Отговорните институции засега не са дали отговор на въпросите й кой е наблюдавал нивото на язовира, можел ли е трагичният инцидент да бъде избегнат, имало ли е пукнатина на язовирната стена и кой е знаел за нея. Попова обаче е категорична, че ще продължи да ги задава.

Според Андрей Райчев властта е знаела за такава пукнатина в стената на язовира още преди 6 години. Той обаче остави част от отговорността на обществото, което за 6 години е избирало два пъти кмет. Изводът „властта е виновна“, както и разделението на „аз“ и те“, се оказали неразрешими за проблема. „Аз много отдавна поддържам тази теза, че в крайна сметка човек трябва да вземе в собствените си ръце много от нещата, които му се случват. Няма връзка между нас като общество. Просто не сме в състояние да се предпазваме и да се защитаваме от подобни ситуации“, съгласи се водещият с тезата за отговорността у хората. Той нарисува хипотетичната ситуация на терористичен акт на територията на България и ответната реакция. “Аз съм сигурен, че хората си мислят, че това не може да стане“, каза Слави.

Социологът Райчев повдигна още два въпроса – въпроса за солидарността и въпроса за мобилизацията. Той осъди липсата на реакция от страна на обществото. „Ние сме станали бройлери, защото чакаме някой да ни реши въпросите без ние да си ги решаваме. Ние, като нация, трябва да излезем от бройлерската поза и да започнем по-сериозно да живеем“, беше краен Райчев.

За обицата на ухото и обществената ангажираност попита и Кольо Колев, който припомни големите наводнения в България преди 5 години. В подобна ситуация, в каквато страната ни е отново в момента, той забелязва същата неподготвеност и същата безотговорност на сегашното управление, на което „му се губят някакви язовири“. Колев обясни, че в момента не е ясна бройката на язовирите в България и в какво състояние са те.

Пътят, който трябва да се следва оттук нататък според Слави и гостите, беше сведен до реформа в МВР, съставяне на план за действие и нетърпимост към безотговорността, която отнема човешки животи. “Цивилизацията, която мисли, че всичко става с пари, е загубена цивилизация“, обобщи Андрей Райчев.