enbg

„Момичето с перлените коси” на легендарната група „Омега” звуча в шоуто

10.5.2011 | коментара

Дьорд Молнар, композитор и китарист на легендарната унгарска група „Омега”, гостува на Слави дни преди концерта им в зала 1 на НДК. Концертът на „Омега” е на 14 май и е част от Унгарската седмица в България. Слави Трифонов представи своя гост с най-известната песен на групата „Момичето с перлените коси” (The Girl With Pearl’s Hair). „Една песен, проби Желязната завеса и стана популярна в цял свят. Тази песен има 168 официални кавъра. Тя стана още по-популярна, когато група Scorpions й направиха кавър и започнаха да я пеят на своите концерти”, анонсира Слави, след което Дьорд Молнар, заедно с „Ку-ку бенд” и Борис Солтарийски изпълниха емблематичната песен на „Омега”.

Пред Слави Дьорд Молнар сподели, че не са очаквали този огромен успех на „Момичето с перлените коси”: „Много искахме да свирим и свирехме. Вие сте музикант и много добре знаете, че човек никога не знае предварително какъв голям успех може да има една песен.”

Слави си спомни за времето, когато е бил „значително по-малък от сега” – тогава той е имал плоча, а на снимката на плочата „Омега” са били доста екстравагантно облечени. „Унгария беше част от Социалистическия блок – как социализмът е позволил да съществува такава група, която да прилича на западна група. Не ви ли правиха проблеми?” – попита своя гост Слави. „Не правиха проблем за нашето облекло, правиха проблем за нашите текстове”, призна Дьорд Молнар. А песента „Момичето с перлените коси” е била разрешена, защото в текста нямало политически призив.

Слави говори с китариста на „Омега” и за това как Скорпиънс са решили да направят кавър на „Момичето с перлените коси”. Дьорд Молнар обясни, че Scorpions са били подгряваща група на „Омега” на концерти в Германия, Швейцария, Холандия. После немските рок величия заминали за Америка, а „Омега” се завърнали в Унгария. През 1994 година унгарците канят Скорпиънс на концерт на „Омега”. Пред 80 000 души Scorpions пеят „Вятърът на промяната” (Wind of Change), а „Омега” – „Момичето с перлените коси”. „След концерта те ни попитаха дали могат да направят кавър на нашата песен и така се роди песента „Бял гълъб”, спомни си Дьорд Молнар. „Бял гълъб” (White Dove) e сингъл на Scorpions. Групата заснема и клип към песента, като приходите от него и от продажбите на сингъла са дарени на Руанда.

След разказа на Дьорд Молнар, Слави Трифонов си пожела две неща: „Металика” – подгряваща група на „Ку-ку бенд” и „Ад и рай” – хит в целия свят.

Дьорд Молнар сподели, че е най-младият член на групата в момента. Той е на 62 години. Китаристът на създадената през 1962 г. група изпълни с оптимизъм водещия на шоуто, като заяви, че има момче на 2 години. „Мамо, имам време!” – въодушеви се Слави Трифонов. Дьорд Молнар обаче не спря да изненадва водещия. Унгарецът сподели, че има и момче на три години и половина, както и дъщеря на 27 години, съпругата му пък е на 33. „Ти си голям пич!”- така Слави Трифонов завърши разговора със своя гост.