enbg

Мистерията на българските гласове, 25 ноември 2014 г.

25.11.2014 | коментара

В предаването гостуваха „Мистерията на българските гласове“, които изпълниха специално за зрителите на „Шоуто на Слави“ една „Коледна китка“!

Водещият Слави Трифонов разговаря с диригента на „Мистерията на българските гласове“ – Дора Христова. Тя разказа, че през месец септември ансамбълът се е завърнал от Китай, където е участвал на фестивала „Пътя на коприната“, на който са били поканени представители на бившите източноевропейски социалистически държави, за да представят културата на своите страни.

Дора Христова сподели и какво е чувството на гласовете им да се възхищава Джордж Харисън, китарист на Бийтълс: „Мисля, че това е нещо уникално като оценка за нашето изкуство – изкуството да пресъздаваме фолклора в един съвременен вид“.

Диригентът на „Мистерията на българските гласове“ разказа, че в момента ансабълът няма работодател. Дора Христова обясни, че през 1997 година БНТ ги съкращава. „Това не е ли ненормално? Как държавата може да уволни една от твърде малкото възможности да бъдем представени позитивно и да ни уважават по света?“, изрази възмущението си Слави. „В България всичко е възможно и тогава, когато ние зададохме същия въпрос – „Защо?“, генералният директор ми каза “Дора, разбери, че това е поръчка“. Какво да кажа?“, каза диригентът. Дора Христова призна, че в момента ансамбълът се издържа много трудно, като голяма част от певиците работят като преподаватели и педагози. „Това не е естествено, не е нормално, защото трябва да се съсредоточим това богатство, което притежава този хор като гласове и като репертоар, това богатство трябва да се съхрани и да се обгрижва“, допълни тя и разказа, че благодарение на многото задгранични гастроли „Мистерията на българските гласове“ все още съществува. „Това ни дава кураж, това ни дава сила да продължим“, заключи тя.

На 5 декември в зала 1 на НДК „Мистерията на българските гласове“ ще имат концерт съвместно с Националния грузински мъжки хор.

Цялото предаване от 25 ноември 2014 г.