enbg

Мирослав Милков за задържането на мигранти

19.4.2016 | коментара

Нарушаване на закона или защита на националния интерес е задържането на мигранти от граждани – това е една от горещите теми напоследък. Наш екип беше на границата с Турция, за да заснеме настроенията там. Сценаристът Мирослав Милков разговаря със Слави по темата и показа два видео материала от българо-турската граница – за гражданските арести и доброволческите отряди и за нагласите в пограничните райони към мигрантите.

„Проблеми с мигрантите има, но те не са толкова стряскащи на този етап“, разказа Мирослав Милков след завръщането си от българо-турската граница. „Държавата трябва да бъде подготвена, властите трябва да си свършат работата, граничните полицаи и т.н. Там, на място, хората не са обезпокоени. Имам усещането, че повече негативни коментари към мигрантите има във вътрешността на страната. Там не е така. Там трудно може да се намери мнение против мигрантите.“ – каза сценаристът.

Според Мирослав Милков „бежанците са повече в интернет“, а истерията с тези граждански арести „е причината сега да говорим толкова много за това“.

Той разказа, че екипът е бил в района на Малко Търново, ходили и до малки селца до границата. „Хората дори не искат да говорят, ядосани са на начина, по който нещата се отразяват в медиите“, каза Милков.

Първият видео материал беше посветен на темата за задържането на мигранти.

В началото на материала беше цитирано актуално социологическо проучване, според което 54% от българите одобряват така наречените граждански арести. Сред тях са и хората, които подкрепиха пред съда в Малко Търново Петър Низамов-Перата, осъществил, според прокуратурата, незаконен арест на афганистански мигранти. Във видеото бяха излъчени кадри, показващи симпатизанти на Перата, скандиращи „Перата – герой“.

Илиян Енчев, кмет на общ. Малко Търново, заяви пред камерата, че не смята Перата за герой. Според него членовете на доброволческите отряди не влизат в гората с цел да помагат на граничните власти. „Това са едни хора, които са хайдуци, са дошли по-скоро да ги претарашат, за да вземат телефоните, за да вземат наличните парични средства, които притежават“ – каза Илиян Енчев.

Комисар Радослав Сотиров, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“, Елхово, заяви, че всеки има право да пребивава в граничната зона, но призова доброволческите отряди да не си превишават правата и правомощията на граждани. За Динко Вълев от Ямбол (задържал 11 бежанци) Комисар Сотиров каза, че многократно е установяван в зоната на отговорност на Гранична полиция и на зададени от полицейския наряд въпроси, отговаря, че ще отива на лов за бежанци.

Руска Попова, учител по български език и литература, сподели: „Аз не мога да понасям някой Динко или който и да е там, да се прави на патриот и по някакъв своеобразен начин да въвежда ред в държавата. Тя си има закони.“

Представителите на Войнски съюз „Васил Левски“ и Българско национално движение „Шипка“, които се самоопределят като Ново българско опълчение, обаче имат друго мнение за Динко и доброволческите отряди. Те подкрепят и Петър Низамов и смятат, че хора като него са грешно квалифицирани като престъпници. Иво Борисов от Войнски съюз „Васил Левски“ – МНД „Шипка“ заяви пред камерата: „Всички нас ни изкарват престъпници. Какво означава това – човекът преди 20 години се напил в дискотеката, като младеж се сбил и веднага – криминален. Добре, а Цветан Цветанов, когато го разследваха, в момента той криминален тип ли е? Или той е политико-криминален, който не се брои?“ Според него тримата заловени бежанци са всъщност каналджии, тъй като, по техни данни, са минали границата три пъти. „Всеки, който минава границата незаконно, е престъпник. Когато ти видиш престъпление, не трябва ли да реагираш? Ще се обадиш на 112 в гората, така ли?“ – запита Борисов.

Екипът се среща и с правозащитника Михаил Екимджиев. Като адвокат той представи темата от юридическа гледна точка: „Преди всичко би трябвало да се прецизира отговорът на въпроса – дали всяко пресичане на българската граница на непредвидените за това места (извън ГКПП) представлява престъпление.“ Той счита, че това категорично не е вярно и цитира чл. 279, ал. 5 от НК, която „категорично прогласява“, че пресичането на българската граница, дори на непредвидените за това места, не е престъпление тогава, когато то се извършва от хора, търсещи убежище.

„Хора като Динко, като Петър Низамов, бяха откровено поощрявани. Това е едно отстъпление на държавата.“, каза още адв. Екимджиев.

За доброволческите отряди екипът ни разговаря и с един от малкото жители на с. Сливарово – полковник от запаса Тодор Браяновски, служил 30 години в Гранични войски и Гранична полиция. Той разказа за Доброволните отряди на трудещите се (ДОТ) от миналото, които, по думите му, в граничните райони са били абсолютно организирани и ангажирани в охраната на границата под ръководството на съответните гранични подразделения. „Това беше дейност на хора, на структури, създадени със закон, с права, с ангажименти, със задължения и с отговорности. Но такива бабаити, които ги дават сега – това за мен е липса на държавност.“ – заяви Браяновски.

Михаил Екимджиев бе категоричен, че „за да дадеш право да упражняват принуда, да упражняват насилие, ти трябва – първо, да подбереш и да обучиш хората, на второ място – ти трябва да създадеш един ясен и категоричен регламент – какво точно могат да правят, какво не могат да правят, какви са техните права, какви са техните отговорности, а не просто така да кажеш „тези ни помагат“. Това е проява на незрялост, на политически инфантилизъм, каза адв. Екимджиев.

Иво Борисов от Войнски съюз „Васил Левски“ – МНД „Шипка“ призова държавата да вземе решение: „Нека да ни въоръжи, нека да ни строи, ние ще си свършим работата. Защо гледат на тези хора като на престъпници? Всичко това, което се случва, е българският дух да бъде смазан.“ Иво Борисов каза още, че щом не ги искат в гората, на 20 април ще отидат на жълтите павета.

Мирослав Милков разказа, че опитът му да снима бежанци се провалил, тъй като лагерът в Елхово се оказал затворен. Той свърза това с натиск от Европа, след като публикация в „Шпигел“ разказа за сирийска двойка, оплакала се от условията в Елхово. По думите му лагерът отвън по-скоро прилича на концлагер.

Вторият видео материал, заснет от Мирослав Милков на българо-турската граница, разкрива какви са нагласите в пограничните райони спрямо имигрантите.

Руска Попова, учител по български език и литература, коментира негативното влияние на семейството върху отношението на българските деца към бежанците. „Аз не мисля, че всички деца и всички семейства мислят по този начин. Напротив, те са единици“, каза тя.

„Тука всички сме потомци на бежанци и всички сме чували от нашите баби и дядовци, когато са ни разказвали как са се връщали от турска Странджа – колко мъка и колко сълзи е имало!“, каза Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново. Според него не трябва всички бежанци да се слагат под общ знаменател и да им се лепи етикет „терористи“.

Тодор Браяновски, полковник от запаса, изрази мнение, че терористичните организации се възползват от масовия поток на бежанци, за да могат да прокарат свои поддръжници на територията на Европа, които да създадат терористични клетки. Според него местните хора не се страхуват и приемат обстановката нормално. „Отчитайки факта, разбира се, че няма нарушения и инциденти“, допълни Тодор Браяновски.

Иво Борисов от Войнски съюз „Васил Левски“ – БНО „Шипка“ определи отношението на медиите към темата с бежанците като проява на двойни стандарти. Той даде пример с дядо Стоян, който е бил обран в дома си от бежанци. „Нещо чу ли се от BBC за това? Или от някоя друга медия, която и да е? Умишлено има двойни стандарти“, каза Иво Борисов. Той допълни, че залавянето на бежанците от доброволческите отряди е по повод извършване на престъпление, а не на религиозна основа.

За първоначалното отношение на българските деца към имигрантите и за впечатленията им след прекия контакт с тях разказа Мария Димиева, ръководител на Център за деца и семейства в риск „Цветница“ в Малко Търново. „Преди да отидем там – имаше много приказки. Аз лично не се бях сблъсквала с бежанците. Много приказки! Децата казваха „Те ядат хора!“, „Те са страшни!“, „Те бият!“, „Те ще ни откраднат!“, „Ще ни отвлекат!“. Още при първата ми среща в една стая, съвсем малка, бяха над 15 човека. След това се оказа, че има и много малки деца. Бяха мокри, съблекли мокрите дрехи на децата, голи. Страшна картина беше“, сподели Мария Димиева. Тя разказа още, че от Центъра за деца и семейства в риск са събрали и занесли на бежанците и техните деца дрехи, храна, памперси и… балони. „Балоните създадоха накрая човешкото. Защото децата ги взеха, започнаха да ги надуват и стана нормално. Най-големият проблем идва при сблъсъците, когато не се познаваме“, заключи Мария Димиева.

Цялото предаване от 19 април 2016 г.