enbg

Милен Велчев, 24 юни 2016 г.

24.6.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият министър на финансите Милен Велчев. Той коментира резултатите от референдума във Великобритания, на който 51,9% от британците гласуваха за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Пред водещия Слави Трифонов Милен Велчев заяви, че решението на британците да напуснат ЕС е „икономически – силно негативно не само за Англия, много негативно и за целия ЕС, а и за голяма част от света“.
Според финансиста „жребият е хвърлен“ и правителството на Обединеното кралство няма да тръгне срещу изявената воля на народа, въпреки започналото „изтрезвяване“. Велчев е убеден, че в Англия е установена традиция да се зачита официалното мнение на мнозинството.

Бившият финансов министър отбеляза как британските политици, които са агитирали за Brexit, са започнали да се отмятат от обещанията си. Пример за такъв политик, според Велчев, е Найджъл Фарадж. Лидерът на Британската партия на независимостта се е отметнал от един от своите основни аргументи в кампанията за Brexit, като тази сутрин е заявил, че не е реалистично 350-те милиона паунда, които Обединеното кралство внася всяка седмица в бюджета на ЕС, да отиват в британското здравеопазването. Ето и защо Милен Велчев отговори утвърдително на въпроса на Слави Трифонов дали британците не са били изиграни.

Слави Трифонов попита своя гост, който е работил и в Европейската банка за възстановяване и развитие, дали след референдума във Великобритания е възможно да има нова финансова криза. Милен Велчев отговори, че условията за финансова криза засега не са налице, защото всички отговорни финансови институции отдавна са направили резервни планове какво да се прави, ако Обединеното кралство напусне ЕС. По думите му, тази възможност се е разглеждала и оценявала отдавна и в този смисъл излизането на Обединеното кралство от ЕС не е била напълно неочаквана изненада като фалита на „Лемън Брадърс“.

Милен Велчев говори и за това как ще се отрази Brexit-а на българите, които живеят във Великобритания. По думите му, в кампанията за референдума обещанията били, че гражданите на страни-членки на ЕС ще получат автоматично разрешение да продължат да работят във Великобритания, ако желаят. „Друг е въпросът дали ще пожелаят, защото има много неясноти пред финансовия сектор, пред други големи сектори в британската икономика“, заяви Милен Велчев и допълни, че не е ясно какво ще стане и с Английското Сити при преговорите между Англия и ЕС.

Цялото предаване от 24 юни 2016 г.