enbg

Мая Манолова, 26 ноември 2013 г.

26.11.2013 | коментара

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова беше гост в „Шоуто на Слави“. В първата част на предаването тя отговаря на въпросите на Слави Трифонов, а във втората се изправи срещу Редколегията.

Подканена от водещия Слави Трифонов Мая Манолова повдигна леко завесата от личния си живот. Тя разказа, че е юрист по образование и е била адвокат, преди да навлезе в политиката, „социалист трето поколение – по убеждения и по възпитание“. Има мъж, с когото живее и дъщеря – като и двамата я подкрепят във всичко.

Според Манолова политиката и адвокатстването много си приличат: „В съдебната зала защитаваш интересите на определено лице, на малко хора. И там има интрига, има кауза, бориш се… Докато в политиката имаш възможност да защитаваш интересите на повече хора, да работиш за тях.“

Мая Манолова обясни, че най-отговорна се чувства към съгражданите си от Кюстендил, защото обича своя град и защото те й гласуват доверие. Разказа, че хората там живеят изключително бедно и по времето на ГЕРБ са страдали от „тотална липса на държава, която да се интересува от това как се справят и в „една тотално недемократична обстановка“.

Манолова коментира исканата й оставка и сподели, че на път към студиото на шоуто била причакана от група протестиращи, които се държали агресивно: „Пред студиото ме чакаха десетина души, които тръгнаха с мен в коридора, качиха се в асансьора… За да подаде оставка някой като мен, би следвало да се почувства виновен. Аз не се чувствам виновна. Още повече – когато хора, които се държат по този начин ми искат оставката. В този мандат, в това управление, тези, които протестират срещу правителството на Орешарски и срещу мнозинството в Парламента, до такава степен не ни оставиха ден спокойствие – да покажем наистина какво можем, че аз не можах да се почувствам виновна по някакъв начин.“ Според Манолова поведението на хората, които са я причакали, не е нормално: „Това, че се занимавам с политика не значи, че всеки, който по някаква причина е решил да дойде пред студиото, е в правото си да се държи по този начин“, каза тя.

„Всеки мисли, че може да влезе в личното ти пространство, да крещи, да те обижда и това да остане безнаказано – просто ей така“, продължи Манолова. Тя направи сравнение с времето, през което управлявала партия ГЕРБ: „Тогава никой не смееше да каже лоша дума за властта. Абсурд беше това да излезеш на улицата и да извикаш на глас – долу правителството“. Тя сподели още, че покрай пререканията си с Борисов от това време се е притеснявала за себе си и за близките си.

Манолова посъветва протестиращите да не крещят, а да разговарят: „Гражданското общество се роди – като едно бебе, с крясък, но след крясъка трябва да има следващо действие.“ Слави отвърна, че следващото действие, според него, е промяната в изборния кодекс. Именно тази промяна беше основна тема във втората част на предаването, където Манолова отговаряше на въпросите на Редколегията.

Манолова, която беше председател на временната комисия по изготвянето на Изборния кодекс, подари по една папка с готовия закон на всеки от сценаристите. На въпроса на Драгомир Петров кой е участвал в написването на Изборния кодекс Мая Манолова заяви, че новите правила за провеждане на парламентарни избори са “съвместен продукт на депутатите и гражданското общество”. По думите й в създаването на кодекса са участвали граждански организации, които са дошли на обсъжданията в парламента, както и организации, които са бойкотирали дискусиите, но са се включили с писмени предложения.

Един от най-очакваните отговори на Мая Манолова беше за избирателната система. Депутатът заяви, че са били обсъдени три варианта – изцяло мажоритарна система, каквото е предложението на “Шоуто на Слави” и Редколегията, “смесената немска система” и пропорционална система с преференции (с преподреждане на листите от избирателя). Мая Манолова каза, че са “разписали и немската система”, където мажоритарният елемент е 50%, но все пак са се спрели на пропорционалната система с преференции. Депутатът влезе в полемика със сценаристите и обясни своите забележки за изцяло мажоритарен вот: “Ако трябва да бъдем честни, при мажоритарна система отново най-голям шанс имат кандидати, които са издигнати от партии.” Мая Манолова е убедена, че мажоритарният вот всъщност е удобен за най-големите партии. Според нея подкрепеният от “Шоуто на Слави” мажоритарен кандидат за депутат от Варненски избирателен район през 2009 г. Валерия Петрова е показал какъв е “шансът на независимите кандидати”. Драгомир Петров й опонира, че Валерия Петрова не е успяла да влезе в парламента, защото се е изправила срещу политическата система и купуването на гласове. Макар да се обяви като привърженик на немската система, Мая Манолова защити с пример пропорционалната система: “Ако вашето момиче беше в партийна листа последна, 20–а, и имаше преференциално гласуване, след тази кампания, която вие й направихте, тя със сигурност щеше да направи преференциите в тази листа достатъчни да стане първа и да влезе в парламента.” Според Тошко Йорданов обаче партиите си избират кандидати, които да са верни на ръководството им и гражданските квоти в листите на партиите присъстват “формално”.

“Партиите са в основата на демокрацията и дали ви харесва или не – това е истината. (…) Хората, които са извън партиите могат да си направят партия, която да им харесва”, каза още по темата за избирателната система депутатът от Кюстендил.

Слави Трифонов постави въпроса за задължителното гласуване, което също присъства като точка в седемте предложения на “Шоуто на Слави” за промени. Според Мая Манолова задължителното гласуване може да сработи само, ако има санкции. Тя обаче не вижда каква санкция може да бъде наложена на човек, който не е гласувал и е отказал да заплати глоба. “Държавата измисля толкова санкции и съвестно си ги следи, не може да измисли санкция?!” – учуди се Слави Трифонов.

На питане на Александър Вълчев за размера на държавните субсидии за партиите Мая Манолова отговори, че това е въпрос, който се решава с бюджета и не е част от Изборния кодекс. Депутатът от БСП все пак се съгласи със сценаристите, че 12-те лева на глас, които получават партиите, прескочили бариерата от 1%, е висока сума. Манолова обаче не се обяви за драстично намаляване на субсидията, защото “за да развиваш политическа дейност, са необходими пари”. Според нея е по-добре партиите да се финансират прозрачно от държавата, а не от корпорации и фирми, които впоследствие да изискват услуги от получилите властта. Тошко Йорданов обаче не вярва партиите да не получават пари, извън субсидиите. Според сценариста партиите трябва да се финансират с дарения до определена сума, както е в много други държави. Членът на Редколегията припомни, че “партийна дейност и печелене на избори може да става и без 12 лева на глас”, като даде за пример идването на власт на НДСВ и ГЕРБ, когато подобна субсидия нямаше. Тошко Йорданов даде информация, че в Германия партиите получават по 12 цента на глас и затова 12 лева на глас в България според него е “грозно”. Иван Кулеков също се обяви срещу високата субсидия за партиите и се обърна към Мая Манолова: “Другите си нямат партия, която да им плати пътуването и да дойдат в София да кажат какво мислят.”

Сценаристът Светослав Митев влезе в остра полемика с Мая Манолова. С първите си думи той опонира на заявеното по-рано от нея с думите: „Партиите не са основа на демокрациите, партиите са основа на политическия живот. Основа на демокрацията е правото на избор и правото на гражданското общество, на което вие служите, а не го управлявате, да коригира този избор“. След това дойде и категоричното изказване на Светльо Митев: „Откакто започнаха активно да ви аплодират пред парламента, вие депутатите благоволихте да се лишите от някои свои привилегии, като например употребата на черни лимузини и се ориентирахте повече към белия колективен автобусен транспорт. Моят въпрос към Вас е – как се работи при този шум? (…) Вие чувате ли какво ви казва гражданското общество?“ Отговорът на Манолова дойде като контра въпрос към сценариста: “Защо решихте, че само и единствено това е гражданското общество и точно Вие знаете какво иска гражданското общество? Аз се изумявам напоследък от самочувствието на хора да говорят от името на всички!“ След уточнението от Светльо Митев, че управляващите не се справят с работата си и хората не ги искат, Мая Манолова обоснова позицията си относно исканата им оставка: „Такова поведение като вашето и на най-агресивните около парламента и тези, които ме чакаха пред студиото, не може да ме накара да се чувствам виновна. За да подам оставка или да направя друго подобно действие, трябва да се почувствам, че не съм си свършила работата.(…) Имам кауза, която защитавам в момента и в която вярват определен кръг от хора, не всички.”

В края на дискусията с Редколегията Мая Манолова изброи акцентите в новия Изборен кодекс: машинно гласуване, така че да се избегнат фалшификациите с бюлетини, хартиените бюлетини да се печатат от БНБ, за да не се повтори случаят “Костинброд”, избирателните списъци да бъдат прочистени от многобройните т. нар. “мъртви души” чрез “активна регистрация”, професионално ЦИК, а не пртийно, политическите наблюдатели да участват в абсолютно всички фази на изборния процес, повече равнопоставеност на кандидатите, обществените медии да бъдат безплатни, за да могат да участват всички кандидати, облекчени условия за регистрация, облекчаване гласуването на българите в чужбина.

Във видеото може да видите още защо Мая Манолова смята, че чрез електронно гласуване ще се увеличи контролираният вот, както и мнението й за партия “Атака”.

Цялото предаване от 26 ноември 2013 г.