enbg

Мая Манолова, 26 април 2018 г.

26.4.2018 | коментара

Омбудсманът Мая Манолова беше гост в „Шоуто на Слави“ и засегна темата за различното качество на храните в България и в останалите страни членки на Европейския съюз. Тези различия бяха установени от редица изследвания през последните години.

Като „обидна и нечестна практика“ по отношение на българските граждани определи Манолова тези различия в качеството на едни и същи брандове хранителни стоки. Тя уточни, че не само в България съществува този проблем, а и в други страни от Централна и Източна Европа и на практика 100 милиона души европейски граждани са подложени на дискриминация. Слави обърна внимание на факта, че в България освен по-нискокачествени, храните са и с по-висока цена от тези на запад.

„Това, за съжаление, в момента се допуска от законодателството – и национално, и европейско“, обясни Манолова и допълни: „Извиненията за подобно поведение наистина са абсурдни и смешни. Например, че такъв бил националният вкус“. Именно промени в европейското законодателство са единственото решение на проблема с двойните стандарти при храните, според българския омбудсман.

При приемане на тези законодателни промени има два важни въпроса, обясни Мая Манолова. Първият е да не се допуска от закона възможност за „несъществени отклонения“, които биха дали вратичка за продължаване на двойните стандарти при храните. Вторият е кой ще осъществява контрол върху това дали храните от един и същ бранд са с едно и също съдържание в различните страни. Предложението на Манолова е за „единен европейски орган срещу измамите за храни“, защото според нея националните органи не биха могли да се преборят с могъщите концерни, които предлагат храните.

В понеделник предстои да се проведе важен форум, който ще е в рамките на българското европредседателство. Именно на този форум Манолова очаква не просто да се спори има или не двоен стандарт при храните, а да прозвучи „ясно послание за гражданите – и за българските, и за всички европейски граждани, а именно, че идва краят на двойните стандарти в храните“. „Това е един уникален шанс за българските политици, за това от София да тръгне стартът на една европейска политика, която е важна за всички европейски граждани“, каза още Манолова. Според нея успешен край би бил доказателство, че България може да формира европейско поведение.

На финала на разговора омбудсманът Мая Манолова сподели и друга своя идея – по въпроса за личните фалити и свръхзадължеността на много български семейства. Тези български граждани са се превърнали във „вечни длъжници“, защото не могат да погасят дълговете си към фирми за бързи кредити, лизингови къщи и други нефинансови институции. Освен това България е в топ 4 на Европа по процент на лоши „кредити“. Нашата държава е единствената в ЕС, която няма закон за частния фалит, отбеляза Манолова: „Такъв закон наистина би дал втори шанс на вечните длъжници и техните семейства. Също така би дал шанс на техните кредитори да си получат част от дължимите суми. Би бил добър за обществото, за държавата, ако щете и за държавната хазна“. Тя обясни, че длъжниците, които не могат да върнат кредитите си, минават или в сивата икономика, или през „Терминал 2“ заминават зад граница. Затова Манолова и екип от експерти работят по създаването на този закон за частните фалити.

Цялото предаване от 26 април 2018 г.