enbg

Мая Манолова, 12 юли 2016 г.

12.7.2016 | коментара

Омбудсманът Мая Манолова разказа за лошите практики на арбитражните съдилища и за битката, която е подела срещу тях в качеството си на омбудсман. Според Манолова е парадоксално, че докато се води разговорът за реформи в съдебната система, функционира паралелна съдебна система – тази на арбитражните съдилища. По думите й, съществуват 45 арбитражни съдилища, които не са регламентирани в нито един закон за съдебната власт. Тя сподели информация, че само в един от тези съдилища, от 102 000 дела миналата година са били осъдени 100 000 граждани, като решенията са в полза на „силните на деня“ – монополни дружества, колектори, мобилни оператори, ЕРП-та и други. По думите на омбудсмана, въпросните дружества и фирми сами си създават арбитражни съдилища, които да разрешават спорове в тяхна полза. Мая Манолова онагледи абсурдността на ситуацията като заяви, че сценаристите на Слави и музикантите от „Ку-ку бенд“ също могат да си създадат арбитражно съдилище и да разрешават спорове.

Слави Трифонов отбеляза, че клауза за разрешаване на спор от арбитражен съд може да е включена в договора, който потребителят на дадена услуга е подписал. Мая Манолова заяви, че въпросният съд със 102 000 дела съди граждани без да има наличие на арбитражни клаузи. Още по-парадоксално е, че се осъждат и починали хора за договори, които са подписани след тяхната смърт, разказа омбудсманът. „Бизнесът процъфтява – това си е жива печатница за пари“, каза Мая Манолова и сметна, че при 100 000 дела само хонорарите на юрисконсулти и адвокати (по 150 лева) правят 15 млн. лева.

Защитникът на интересите на гражданите разказа, че в Арбитражен съд – Варна арбитри са адвокати, които обслужват дружество, което съди граждани. По думите й арбитражният съд във Варна се намира на последния етаж в жилищна сграда и няма заседателни зали. Същото било положението и с арбитражни съдилища в София. Омбудсманът говори и за още един парадокс – дори при спечелено от гражданин дело в държавния съд, той може да бъде осъден от арбитражен съд, че дължи суми и да бъде задължен да плати. Този нонсенс се получава от факта, че решението на арбитражен съд има изпълнителна сила, както всяко друго съдебно решение.

Мая Манолова сподели, че жалбите на граждани, които пристигат при нея са адресирани и до регулатори като КЗП, КЗК, КЕВР, но повечето от тях въобще не са реагирали на сигналите.

На въпрос на Слави Трифонов дали тази система не представлява мафиотска структура, Мая Манолова отговори, че арбитражните съдилища са форма на узаконен рекет по отношение на гражданите. „Арбитражът като способ за извънсъдебно решение на спорове е добър, бърз и евтин тогава, когато става дума за отношения между търговци или между две равнопоставени страни“, заяви Мая Манолова.

Омбудсманът сподели пред Слави, че е написала промени в 3 закона, които касаят правомощията на арбитражните съдилища, и след настояване от нейна страна, всички парламентарни групи са подкрепили разглеждането на промените в Народното събрание. Едно от законодателните предложения на Мая Манолова предвижда потребителските спорове да бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища. Омбудсманът каза, че сега гражданите трябва да настояват за по-бързото гласуване на промените, „защото всеки ден по 280 души се осъждат“. Тя завърши с апела независимите регулаторни органи също да си свършат работата.

Цялото предаване от 12 юли 2016 г