enbg

Мая Манолова, 12 октомври 2016 г.

12.10.2016 | коментара

Омбудсманът Мая Манолова гостува в предаването по повод ограничаването на броя изборни секции в чужбина. Тя коментира абсурда в закона, според който в държава в чужбина могат да бъдат открити 35 изборни секции за наши сънародници, което обаче противоречи на друг текст от закона, който казва, че се открива изборна секция при подадени поне 60 заявления. Така за предстоящите избори и референдум на 6 ноември 2016 г. във Великобритания са подадени заявления за 51 секции. Мая Манолова коментира, че тъй като Народното събрание днес се разпусна в едномесечна ваканция, сега пред ЦИК ще стои въпросът кой от двата текста да наруши.

„Факт е, че народното събрание се отнесе пренебрежително и обидно към българите в чужбина като им ограничи възможностите да образуват избирателни секции да гласуват на избори и референдуми, като им отне вече дадени права, защото на предни избори тази процедура беше много облекчена“, каза Мая Манолова.

„Заложената в закона мина, избухва тази седмица“, коментира омбудсманът по повод абсурдните текстове в закона. Слави Трифонов поясни, че поправката в закона е била направена по искане на така наречените патриоти, които са искали да ограничат гласовете в Турция. По думите на омбудсмана, за сравнение, в Турция има подадени 6000 заявления, а във Великобритания – 7000. Съответно в Турция искането е за 40 избирателни секции, а във Великобритания – за 51.

Мая Манолова направи следния коментар на ситуацията: „Тъй като текстът в закона е абсурден, ЦИК е в дилема как точно да наруши закона. Тъй като в едната алинея пише, че при подадени 60 заявления ЦИК е длъжна да открие избирателна секция, а в следващата алинея е казано, че максималният брой секции е 35. И тъй като тази сутрин парламентът се разпусна за един месец време и няма и няма възможност за реакция и за бърза поправка на тази грешка, се наложи да отправя тази позиция към ЦИК и да настоявам, когато решава кой текст от Изборния кодекс, приет това лято, да наруши, да се съобрази с правата на българите в чужбина и с текста в закона, който казва, че българите, където и да живеят по света, имат еднакви права, че основните права са неотменими, и че съществува принципът за всеобщо, равно, пряко избирателно право с тайно гласуване.“

Мая Манолова изрази позиция, че с последните си решения ЦИК не помага на хората да упражняват правото си на глас, а напротив – пречи. Затова омбудсманът в днешната си позиция е настоял ЦИК да поправи някои свои решения. Като пример за това Манолова посочи решението на ЦИК – на гражданите, които отиват да гласуват, да се дава само бюлетина за президентските избори и евентуално при поискване – бюлетина за референдума. Това решение може да препятства хората да упражнят правото си на вот, каза Манолова. Тя изтъкна, че особено в малките населени места хората се страхуват, защото някои от основните партии имат резерви и даже страх, в случая – към предстоящия референдум. Тя потвърди, че ЦИК има такова решение от 8 септември, предизвикало буря сред гражданите. Това решение не е отменено до момента, въпреки обещанията на говорителите в това студио, подчерта Манолова.

Мая Манолова бе категорична, че българите в чужбина заслужават уважение. „Направиха невъзможното да убедят депутатите, още когато се приемаше кодекса, че трябва да се съобразят с техните права. Оказаха се прави, че страховете, че в Турция ще има много избиратели, с много секции, са абсолютно неоснователни. Развенчаха всички митове и то с числа и с факти“, каза Манолова. Тя изтъкна като такъв мит твървдението, че секциите в чужбина са скъпи. Реално цената на една секция и в България, и в чужбина е 3000 лв., по думите на омбудсмана.

„Забележете, че поради друга недомислица на депутатите, сега автоматично ще бъдат разкрити секции в Монголия, Улан Батор, в Пхенян, в Пном Пен, в Ханой… На места, в които има по няколко българи, и в които няма никакъв смисъл да се командироват хора и да се открива секция. Но в кодекса пише – има ли дипломатическо консулство или представителство, се открива тази секция“, изрази позиция омбудсманът.

Мая Манолова обясни и какво може да се направи със законови средства: „По закон можеше да се направи, ако парламентът не си беше гласувал тази ваканция. Там продължават да подритват правата на гражданите, да играят „ще работи, няма да работи“ и да действат като един магазин, който обявява санитарен полуден, в момента, в който реши. Те обявиха санитарен месец, в който, освен че няма да поправят изборния кодекс, няма да се занимават и с други изключително важни теми и проблеми на българските граждани. Не може държавата да се блокира само защото има избори.“

Решението, според Мая Манолова, е хората да участват в референдума. „Хората имат шанса да се включат в предстоящия референдум. Имат шанса да участват в президентските избори. Това е тяхно право. Всъщност чрез референдума хората конституират, променят, творят своята държава и могат да го направят, имат тази възможност. Факт е, че няма желание да се пропагандира референдумът, че изборната администрация и партиите искат да го заметат, да мине между другото, все едно че го няма, но в крайна сметка, това зависи от всички нас, от гражданите!“, каза на финала омбудсманът на Република България.

Цялото предаване от 12 октомври 2016 г.