enbg

Мая Манолова: Промяната, която поискаха българските граждани, ще се случи

11.1.2017 | коментара

В разговор със Станислав Балабанов омбудсманът Мая Манолова определи поведението на народните представители по отношение на референдума като изключително разочароващо: „Неуважение към вота на огромен брой български граждани – два милиона и половина. Много жалко, защото буквално след месец същите тези народни представители ще влязат в предизборна кампания, в която ще обясняват колко много слушат гласа на хората, как ще защитават техните интереси.“ По този начин според Манолова ще лъсне лицемерието на поведението на депутатите.

Според омбудсмана обаче всичко това не е фатално, защото не е толкова важно какво се говори от трибуната на парламента, а какви законопроекти се приемат. „Все още има време законопроектът, който да промени избирателната система от пропорционална в мажоритарна, да бъде приет“, заяви Манолова, но зададе и резонния въпрос: „Какво правиха от шести ноември до сега?“ „Волята на суверена е ясна – искат смяна на системата“, подчерта Манолова и допълни, че през тези месеци и през предстоящите две седмици депутатите имат уникалния шанс „всеки един с лицето си, с ръцете си, с достойнството си, да прояви куража и да каже: Аз мисля така по вота на българския народ“.

От работата си „на терен“ сред хората Манолова изрази увереността си, че референдумът не може да бъде заметен и забравен: „Този референдум не може да умре и промяната, която поискаха българските граждани ще се случи“.

Цялото предаване от 11 януари 2017 г.