enbg

Мая Манолова и миньори от мина „Оброчище“, 31 март 2017 г.

31.3.2017 | коментара

В „Шоуто на Слави“ гостуваха Мая Манолова и миньорите Ивайло Тодоров и Димитър Райчев от мина „Оброчище“ по повод протеста им заради неизплатени заплати.

Гостите разказаха, че мина „Оброчище“ е най-голямата мина в Европа за добив на манган, който е основната съставка на стоманата. Димитър Райчев сподели, че той, заедно с още 180 работници, слиза всеки ден на 350 метра под земята за 495 лева заплата, а Ивайло Тодоров – за 610 лева. Заплатите си обаче те не са получавали вече 2 месеца, а ваучерите за храна – от 3 месеца.

Според Мая Манолова един от най-големите парадокси в случая е, че институциите в България не защитават гражданите, когато работодателите не изплащат възнагражденията на своите служители. Тя обясни, че Фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя не функционира. Мая Манолова посочи като пример факта, че за миналата година Фондът е изплатил на работници на фалирали предприятия само 2 милиона лева, а парите, събрани в него, са 250 милиона лева.

Мая Манолова разкри подробности и около кампанията „Великден за всеки“, която организира за втора поредна година с цел събиране на пари за възрастните хора, които няма да получат надбавки към пенсиите си за празника. Всеки, който желае, може да изпрати SMS на номер 1255 на стойност 1 лев или да направи парчиен превод на следната сметка:

BG53UNCR70001522802795
BIC: UNCRBGSF
Уникредит Булбанк
Български Червен Кръст (БЧК)

Цялото предаване от 31 март 2017 г.