enbg

Мая Манолова и Вера Иванова, 16 юли 2018 г.

16.7.2018 | коментара

В предаването гостуваха Вера Иванова, представител на майките на децата с увреждания и председател на Конфедерацията за защита правата на децата и омбудсманът на републиката Мая Манолова. Водещият Слави Трифонов разговаря с тях за проблемите в новия законопроект за интеграция на хората с увреждания.

Вера Иванова още в началото на разговора обясни, че едва след протестите тя, както и останалите майки на деца с увреждания, стават част от работната група, която обсъжда новия законопроект. „В тези работни групи обикновено участват платените национално представени организации и се работи само с тях“, обясни още Вера Иванова. Протестиращите майки и омбудсманът напуснаха работната група днес, защото, според тях, голяма част от проектозакона е преписан от стария закон и не предлага съществени промени, които ще са в полза на хората с увреждания. „Ние искаме децата ни да живеят, нищо друго не искаме“, споделя Иванова.

По-късно в разговора се включи и омбудсманът Мая Манолова. „По дефиниция отговарям за хората с увреждания, за реализацията на техните права, за техния достоен живот и да бъдат уважавани от обществото“, заяви Манолова, уточнявайки, че това е неин законов ангажимент, както и неин „дълг като човек“.

Според Манолова с новия закон реформа няма да се състои. „Оказа се, че това е едно голямо заблуждение, една голяма имитация на дейност“. Манолова обясни, че след като този закон влезе в сила, хората с увреждания ще видят, че са били излъгани. Вера Иванова добави, че всичките направени предложения от страна на майките с увреждания, след месец обсъждане са изчезнали от законопроекта. Ето защо Иванова отказва да бъде „съучастник в убийството на хората с увреждания“ и затова е напуснала работната група.

Омбудсманът обясни, че над 70 процента от текста е преписан от стария закон с минимални разлики и „дори в определени части е по-лош от стария закон“. „Аз съм омбудсман и аз ще ги натискам до край реформата в тези политики да се случи“, обърна се към Слави Трифонов Манолова и продължи с това, че не само физическото съществуване на хората с увреждания е застрашено, а също тяхното достойнство.

Манолова продължи като изтъкна, че по време на работата по законопроекта, тя, заедно майките на деца с увреждания, отстъпват от приемането закона за личната помощ веднага, за който те протестират вече 7 години, за да се включат по работата на останалите закони, заедно с национално представените организации. „Когато аз получих последния вариант на закона, се оказа, че там няма реформа и това е една заблуда“, каза Манолова и продължи: „Там няма реформа, всичко е една голяма заблуда. За да бъда по-конкретна – сърцевината на този закон, на реформата, е индивидуалната оценка на потребностите на човека с увреждания – какъв му е проблемът и какви са му потребностите, и каква подкрепа трябва да му се даде – за образование, квалификация, за трудова заетост, за дневен център, за медицинска рехабилитация, за социална рехабилитация, помощни средства, асистентска услуга, лична помощ – всичкото това. Няма нищо! Има едно кухо изречение и четири мерки, които ги има и в стария закон и които са толкова витиевато написани, че всеки нов министър ще може да им влага каквото си иска съдържание!“

Мая Манолова подчерта, че в проекта има и много дискриминационни текстове, като например този, че данъчни и осигурителни привилегии, за предприятията, които наемат хора с увреждания, ще има само за тези, които наемат хора с увреждания – членове на национално представените организации. „Всичко не добро от стария закон се възпроизвежда в новия“, каза Манолова. Омбудсманът заяви, че ще настоява през август Министерстовото на труда и социалната политика да изготви и третия закон – за социалната политика. Вера Иванова каза, че майките на деца с увреждания ще преминат към ефективни действия, защото друго не им остава.

Мая Манолова е готова да разработи текста на законите и да работи заедно с властимащите за постигането на реформа. Тя изтъкна, че майките на децата с увреждания имат подкрепата на много граждани: „Никоя кауза, зад която съм стояла, не е имала такава подкрепа. Те имат огромна подкрепа“.

Мая Манолова е категорична, че ще остане в подкрепа на каузата докрай, заедно с майките на деца с увреждания, заради тяхната смелост, но и „защото каузата им е справедлива“. Манолова е катерогична: „Моят опит показва, че когато една кауза е справедлива – тя успява. Аз съм абсолютно сигурна, че те ще успеят“.

Цялото предаване от 16 юли 2018 г.