enbg

Маша Илиева, 11 ноември 2014 г.

11.11.2014 | коментара

Тагове:

Гост на Иво Сиромахов в „Шоуто на Слави“ беше балерината Маша Илиева. Тя се връща на балетната сцена като режисьор на балета “Спящата красавица”. Премиерата е на 14 ноември в Националната опера и балет. Маша Илиева бързо откликнала на поканата, дошла от операта, да направи “Спящата красавица”, тъй като това бил любим за нея балет още от детските й години: „това е един спектакъл-приказка и за тези, които обичат приказките, мисля, че ще бъде прекрасно“.

Маша Илиева обясни, че новото поколение балетисти е различно от нейното: „имат повече информация и може би понякога си позволяват да коментират повече, отколкото ние навремето“. Според нея младите хора отиват в балета, защото това им харесва и това е „една страхотна възможност да правиш това, което харесваш и обичаш“. Въпреки това тя потвърди, че артистите плащат висока цена в социален план, но не трябва непрекъснато да се говори за това колко сме бедни. Макар и условията за изкуство в България да не са добри, Илиева каза, че е издържала през годините, защото е вярвала в това, което прави.

На въпрос дали балетът трябва да се комерсиализира, за да предизвиква интереса на по-широката публика, Илиева отговори: „Аз си мисля, че той сам за себе си, по някакъв начин, като зрелище, е комерсиален. Аз така мисля. Защото, ако отидеш в Лондон, няма да има нужда някой да ти прави реклама на Ковънт Гардън. Или в Москва на „Болшой театър“…“ На представленията в София Илиева вижда много млади хора, включително и цели класове, които се интересуват от балетното изкуство.

Цялото предаване от 11 ноември 2014 г.