enbg

Мартин Карбовски, 23 май 2017 г.

23.5.2017 | коментара

Мартин Карбовски коментира последния случай на атентат на Ислямска държава, който този път беше на концерт в Манчестър и публиката, на който се състоеше от тийнейджъри и деца.

В началото на своето гостуване журналистът разказа, че идва от околността на село Мечка, където разследват две убийства на възрастни жени. „Първо са влезли в едната къща, после влезли в следващата къща – най-крайната къща. Не са влезли в трета и четвърта къща, защото е изгряло слънцето, настъпил е денят, свършила е нощта“, разказа Карбовски.

Гостът на Слави каза, че това все пак звучи оптимистично, защото „в един момент нощта няма как да не свърши“.

Мартин Карбовски поясни, защо е започнал с този случай от с. Мечка: „Казах го, за да направя някаква рамка и да кажа, че каквото и да се случва в света, някой ден изгрява слънцето и нощта свършва“. По думите на водещия на „Втори план“, когато става дума за „нашите баби и родители, и хората на село“, не стават големи новини. „Няма как да мерим жертвите, но има нещо общо между тези неща“, каза Карбовски.

Журналистът насочи вниманието към опитите да бъдат оправдани действията на терористите: „Има една либерална прослойка, която повече я дават по телевизията. Светът се нуждае вече от опозиция, защото не просто ние тук така да си говорим. (…) Говоря за неолибералите и техния хор. Те казват така: Това са едни объркани млади хора (терористите, б.а.). (…) Ти представяш ли си как успяваме да оправдаем убийството на осемгодишни деца?!“

Според Мартин Карбовски терористичните актове в Европа са започнали да се случват преди 2-3 години с безконтролното пускане на всякакви хора. „Въпреки, че това се случва, след това някой говори, че му трябват още повече бежанци, още повече хора да се пускат и още повече му трябват на някой. Без да ни питат. Без референдуми. Без да питат малките държави и без да питат Франция, даже. „Ще пускаме който си искаме. Ще го пускаме, щото той е дошъл“. Това е кошмар и това не може да бъде политика“, коментира възмутено журналистът.

Мартин Карбовски каза, че не разбира подход от типа: „Ще се справим с тероризма с толерантност, с доброта и малки мечета, които пускат сълзи – гифчета“. „Това става все по-идиотско и аз не го разбирам. Виждам, че Меркел води, идват избори там. Тереза Мей сигурно също води. Не съм сигурен, че тези, които ни нагласяват да живеем по този начин, трябва да продължават да ни управляват“, каза още той и насочи вниманието към нашата страна: „Не може да слушаме някакви началници. Ние имаме някакво мнение и бихме искали да го кажем. И тук пак идват медиите. Какво работят политиците тия дни? (…) Те работят нищо, но днес те работят „съболезнования“. И медиите отразяват съболезнованията на политиците. Абсолютно безполезни сте! Не ми говорете съболезнования! Говорете ми за ограда, говорете ми за войска, говорете ми за нещо. Това е човек, който убива деца! Не е объркан човек“, коментира Карбовски и припомни думите на Елена Поптодорова, че терористите са „объркани млади хора“, които биха се поправили с нужното внимание. Той каза, че не вярва, че тези, които „искат да убиват хора“, ще се поправят.

„Има нещо много страшно. Те не могат да убият Меркел. Не могат да убият Тръмп. Може би мразят Меркел и Тръмп. Мен и теб защо да ни мразят? Защо да мразят осемгодишното дете, което го утрепаха в Манчестър? Но те не могат да стигнат до Тръмп. (…) И на тях им остава по най-загубеняшкия начин да утрепят деца на концерт…! И това продължава. И те (политиците, б.а.) не казват: Ще го спрем! – Те дори не ни лъжат, че ще го спрат. Те казват: „с нашите ценности ние ще го победим“. Какви ценности?! Вие сте меки. Някой трябва да изкрещи: „Царицата е гола!“ Европа е царица, като в приказките. Европа е гола. Царицата е гола. Тя е беззащитна, гола и колкото по-модерна става, толкова по-беззащитна става“, каза Карбовски. Той изрази категоричната си позиция, че не може да бъде убеден, че няма начин да се справят с терористите в Европа или със самата Ислямска държава в Ирак и Сирия. „Те ни лъжат. Те не се борят с това“, каза журналистът и припомни: „вчера Тръмп им продаде оръжие там, на техните спонсори“, а те пък му дават петрол.

„Това е война срещу единиците. Преди имаше войни – огромни армии се срещат. Сега това е война срещу единиците – отива един, убива двайсет човека. Това са единични случаи. Те така ни ги представят. И беше наречено днес – то това вече стига до цинизъм – те го нарекоха „терористичен инцидент“. Те не смеят да кажат „атака“, те утре ще кажат, че човекът е луд. Те искат да ни успокояват. Те ни хипнотизират с това, че някой ден това – спокойно ще се преборим с него. Вече не ви вярваме!“, каза на финала Мартин Карбовски.

Цялото предаване от 23 май 2017 г.