enbg

Мартин Карбовски и Катя Илиева, 25 октомври 2017 г.

25.10.2017 | коментара

Актуални гости в предаването журналистът Мартин Карбовски и главният редактор на Фрог нюз Катя Илиева коментираха наводненията в Бургаска област.

Според Катя Илиева случващата се трагедия е доказателство за некомпетентността и безхаберието на институциите. Тя смята, че длъжностните лица подминават темата за състоянието на язовирите. Няма значение чия собственост са язовирите, а е важно коя е институцията, която трябва да осъществява контрол, коментира Илиева и посочи, че това е Държавната агенция по метрология и технически надзор. Тя цитира данни на агенцията от февруари тази година, според които от всички 5000 язовира у нас, 55% са неизправни, а 81 от тях са предаварийни. Тя заяви още, че въпросната агенция е абдикирала от предписаното й по закон, отказвайки да предприеме действията, препоръчани от Прокуратурата. Възникналият „Параграф 22“ журналистката обясни така: „Т.е. те не знаят, че те са компетентни. Така обясняват от Прокуратурата. Тогава Прокуратурата се вижда в безизходна ситуация и започва да пише писма до Инспектората на Министерски съвет. От там обаче няма отговор и така до октомври, когато идва поредната трагедия“.

Журналистът Мартин Карбовски коментира, че реакциите се променят. „Преди бяхме по-чувствителни към такива неща, то сега става навик. Проблемът е съвсем различен и това е, че хората, които управляват, те имитират управление. В един момент те се занимават съвсем палиативно, маргинално с някакви неща, които май не са много важни“, обясни Карбовски. По думите му се обръща внимание на не сериозни проблеми, докато сериозните „се замитат“.

Водещият на „Втори план“ заяви, че всичко в пострадалите райони е окрадено и даде пример с Камено, което се намира в падина, а „всичко това нагоре, като мелиорация, е окрадено“. Позовавайки се на своя опит, в който като журналист почти купува дете, Карбовски заяви, че в Камено „всичко гнои“ и никой не се занимава с хората там. Той каза, че положението е същото и в друго наводнено селище – Зидарово. По думите му на тези две места положението е толкова лошо, че никой не ходи там, а отиващите към морето ги подминават. „И тук дори не казвам, че журналистите трябва да ходят. Политиците трябва да отидат и да кажат какво се случва в тези села“, заяви журналистът.

Наблюденията си от случващото се в страната Карбовски обобщи в едно изречение: „Хората не смеят да говорят за проблемите, заради страха от „местния бей“. Според него за бедствието не е виновен дъждът, а „това е предпоставяно, много пъти се случва“.

За липсата на адекватни реакции Мартин Карбовски каза: „Правим се на общество, а сме стадо“.

Според Катя Илиева вече няма демократичен начин, по който да накараме управляващите да работят. Единствена опция, по думите й, е „да хванем тоягите“. Карбовски изрази мнение, че „имитираме, че имаме държава, позираме, че имаме държава“. На въпрос на Слави на кого му пука, Мартин Карбовски отговори: „На децата, те още не знаят, но на тях им пука, защото ние ще си отидем, но те ще заварят руина, която се наводнява“.

Цялото предаване от 25 октомври 2017 г.