enbg

Мартин Димитров, 30 юни 2015 г.

30.6.2015 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше икономистът Мартин Димитров. Той коментира кризата в Гърция часове преди да изтече крайният срок, в който южната ни съседка трябва да плати вноска от задълженията си към Международния валутен фонд (МВФ).

В началото на разговора си със Слави Трифонов Мартин Димитров обясни накратко как се е стигнало да тази критична ситуация с Гърция: „Те (гърците) имат 10 години дефицити, т.е. 10 години харчат повече от това, което произвеждат. (…) 10 години на кредит в ресторанта, 10 години на кредит в магазина, 10 години на кредит на почивка, накрая избираш и Ципрас и отиваш в предфалитно състояние.“
Мартин Димитров обясни, че ако Гърция не плати вноската си от 1, 6 млрд. евро по дълга в обявения срок, то тя ще е в „технически фалит“.
Икономистът припомни, че в момента в Гърция банките не работят и бизнесът не може да се разплаща, а по бензиностанциите има опашки.
Димитров беше категоричен, че популизмът е довел Гърция до тежкото й състояние. Според него популизмът може да звучи добре като ти обещава да не работиш и да не си плащаш задълженията, но в крайна сметка е „много страшно нещо“, от което „резултатът е трагичен“.
Димитров, който е и депутат от Реформаторския блок, смята, че и в България би се случило нещо подобно като в Гърция, ако управлява Волен Сидеров. „Популизмът са обещания, които нямат нищо общо с реалността“, допълни своя гост Слави Трифонов.

Мартин Димитров се учудва и на опитите на премиера Ципрас, и на управляващите в Гърция да изкарат виновни за състоянието си Европейската комисия (ЕК). Димитров отбеляза, че за последните месеци ЕЦБ (Европейската централна банка) е дала на Гърция 89 млрд. евро, за да поддържа ликвидността на страната, което, по думите му, е половината брутен продукт на южната ни съседка.

Мартин Димитров изрази надежда Гърция да постъпи разумно и да се споразумее с кредиторите, защото в противен случай нищо добро не чака страната. „Ако те по някаква причина напуснат еврозоната, ще трябва да направят много по-големи икономии и много повече реформи от това, на което сега се противят. Защото, ако въведат драхмата и нямат помощ от международните кредитори, остават сами и трябва това, което произвеждат – това да харчат“, каза Мартин Димитров и допълни, че при връщане на драхмата ще има хиперинфлация, обезценяване на заплати и пенсии.

Икономистът недоумява и защо СИРИЗА ще прави референдум след като е минал крайният срок за плащане на дълга и когато Гърция ще е в технически фалит. Призоваването от страна на Ципрас към гърците да гласуват с „не“ на предложения пакет от мерки на кредиторите и ЕК пък Димитров определи като „икономическо самоубийство“. По този повод той направи и следното сравнение: „Пациентът е в кома, а близките му правят референдум да изгонят лекарите“.

Слави Трифонов постави пред своя гост и въпроса за евентуални последици за България от събитията в Гърция. Според Мартин Димитров преки последици е твърдо вероятно да няма, защото вече са били взети мерки за банките в България с гръцко участие. Димитров обаче очаква, при неблагоприятен развой на събитията, българи, които работят в Гърция, да загубят работата си или пък да получат по-ниски възнаграждения. Димитров смята още, че един фалит на Гърция ще е проблем за целия регион, защото лихвите по кредитите за бизнеса и държавите ще поскъпнат на международните пазари.

Цялото предаване от 30 юни 2015 г.