enbg

Мартин Димитров, 20 март 2019 г.

20.3.2019 | коментара

Мартин Димитров беше гост в шоуто, за да коментира факта, че вече е определена дата за евроизборите, без да е готов изборният кодекс. Водещият Иво Сиромахов уточни, че става дума за бавене на поправките и че в настоящия изборен кодекс на практика са премахнати преференциите.

Според Мартин Димитров това положение е скандално. „Битката ни вече е да остане демокрация в България. Това е проблемът на практика. Защото тези изборни правила можеха да бъдат приети отдавна. Ако беше прието ветото на президента, можеше веднага след това да бъдат коригирани текстовете. Можеше тази седмица да има бюджетна комисия и тази седмица да има гласуване на второ четене в зала, така че темата да бъде затворена. Това беше нормалното, това беше човешкото, това беше демократичното“, каза гостът. По думите му, теоретично, би могло да не се стигне до второ четене, дори до деня на изборите.

„Това не се е случвало никога – да има важни текстове от Изборния кодекс, които тепърва да се приемат“, каза Мартин Димитров, като посочи, че има предвид преференциалното гласуване. Той каза и че познавайки ЦИК, не е сигурен, че ще изпълнят изборния кодекс, според който за машинното гласуване е прието да има 3000 машини за първите избори и 6000 – за следващото.

„За преференциалното гласуване да кажа какво ме притеснява – че ДПС и така наречените Патриоти ще предложат обезсмисляне на преференцията за местни и парламентарни избори. ГЕРБ също искат да няма преференциално гласуване, но играят двойна игра – те ще кажат – абе ние искаме преференция, но не стигат гласовете. А БСП също искат отпадане на преференцията – няма да дойдат в зала, ще стоят извън парламента и ще кажат – ами, ония, които са вътре в залата, провалиха нещата. Затова сега е честно и призовавам колегите от БСП да се върнат в залата само за това гласуване, за да видим истинското им отношение по преференцията и след това да си бойкотират, колкото искат пленарна зала“, каза Мартин Димитров.

Според Димитров има заговор за унищожаване на преференциалното гласуване и мотивите, според него, са следните: „Не искат хората да променят листите, не искат хората да си избират техни кандидати, не искат кандидатите да носят отговорност какво правят.“ „Така че този тест е много важен демократичен тест – какво ще стане с преференциалното гласуване. Затова точният ми призив е другата седмица да направят правна комисия, да направят гласуване в пленарна зала, така че да затворят поне другата седмица Изборния кодекс“, каза гостът.

Мартин Димитров счита, че липсата на преференции ще намали избирателната активност, тъй като хората ще смятат, че няма смисъл да гласуват, след като не могат да разместват листите. „Ако ударят за втори път преференциалното гласуване, това ще намали драматично активността на изборите“, каза той. Иво Сиромахов коментира, че парламентарните партии имат интерес от това, защото твърдите ядра ще отидат да гласуват. „Така си мислят – че намалявайки активността, те печелят, но всеки, който е вървял срещу демокрацията през годините, накрая е платил цялата сметка“, заяви бившият депутат.

Гостът заяви, че гражданите могат да променят много неща. „Благодарение на гражданския натиск, в момента все още се борим да има преференциално гласуване. Ако нямаше граждански натиск, преференцията вече щеше да е отписана“, каза той и подчерта, че благодарение на гражданския натиск са постигнати успехи по отношение на пенсиите и дълговете на Мюфтийството. „Има смисъл да бъдем активни, има смисъл да се оказва натиск на тези хора. Само това ни спасява в момента. Иначе те са се договорили, както виждаме“, каза Мартин Димитров. Той изрази убеждението си, че натискът ще се засилва, защото проблемите стават все по-драматични. „Затова и аз, и колегите подкрепяме Лаура Кьовеши за европейски прокурор, защото има нужда от много по-стриктен контрол, от много по-сериозни проверки, от промяна на системата. Затова искаме и съдебна реформа, защото има нужда от промяна на системата“, каза още гостът. На репликата на Иво Сиромахов, че българската администрация не подкрепя Кьовеши, той отговори така: „Те да не са луди да я подкрепят. Тя показа, че е изключително решителна, че няма полета, по които да не може да работи и аршинът е един и същ към всички. Такива хора ни трябват, включително на европейско ниво.“

По отношение на електронното гласуване гостът заяви: „Аз съм един от вносителите на този Закон за дистанциионно електронно гласуване, което означава от компютъра вкъщи да можеш да гласуваш. Целта е два милиона наши сънародници да могат да гласуват лесно и бързо. Не го искат, защото ще вдигне активността и то точно на много активни български граждани в чужбина.“ Според него, ако зависи от управляващите, електронното гласуване е „погребано“, а също и машинното, преференциалното и гласуването по пощата. „Не искат хората да могат да гласуват. Но аз съм убеден, че гражданският натиск ще бъде фокусиран върху тези неща“, завърши Мартин Димитров.

Цялото предаване от 20 март 2019 г.