enbg

Мартин Димитров, 16 юли 2019 г.

16.7.2019 | коментара

В предаването гостува Мартин Димитров по темата за приетото на първо четене премахване на машинното гласуване.

Водещият Иво Сиромахов коментира случилото се през деня в Народното събрание: „Днес е един отвратителен ден за българската демокрация, защото в парламента 122 народни избраници премахнаха на първо четене машинното гласуване, 122-ма депутати гласуваха против честния вот. Гласуваха за мъртвите души в избирателните списъци, гласуваха за манипулациите в изборните протоколи, гласуваха срещу демокрацията.“

За да коментира тези действия на българските депутати, в студиото беше Мартин Димитров. Той каза, че се цели ниска избирателна активност и по тази причина са били отхвърлени машинното гласуване, а преди това дистанционното електронно гласуване от компютъра вкъщи и гласуването по пощата.

Гостът се съгласи с водещия, че опозицията не е била много активна, но смята, че битката още не е загубена, защото очаква вето, което ще наложи през месец август да има прегласуване на тези текстове. Той изрази съмнение, че тогава ще има 122 души, да гласуват по същия начин.

Иво Сиромахов зададе въпроса – ако се гласува този закон почти ден преди изборите, това не е ли срамно? По думите на Мартин Димитров през последните месеци са станали много срамни неща. Той обаче припомни успеха при спасяването на преференциалното гласуване и апелира да бъде приет законопроекта на Демократична България за гласуване по пощата, което, по думите му, се случва в много европейски страни. Двамата се съгласиха, че водещ е страхът е, че при машинното гласуване няма чували с бюлетини, броене на бюлетини и не може да се драска върху протоколите.

Според Мартин Димитров управляващите имат „един безумен аргумент“, че понеже били сложни местните избори, това усложнявало много процеса и затова машините не са подходящи. Той заяви, че напротив – колкото е по-сложно, толкова по-добре е да има машинно гласуване, за да бъдат избегнати възможни грешки на човешкия фактор.

На поставения въпрос защо машинното гласуване ще бъде оставено само за европейски и президентски избори, Димитров отговори, че просто „им е неудобно да го махнат наведнъж“ и после ще го премахнат изцяло.

По думите на госта проблемът е в това, че ако има гласуване по пощата и дистанционно електронно гласуване, ще гласуват много повече хора и ще се промени статуквото. „Ще им се объркат сметките, това е проблемът“, каза той.

Помолен да коментира скандала с изтичането на данни от НАП, Мартин Димитров каза, че задължително трябва да има оставки. „Обяснението, че нямало пари, е най-смешното. Имаше и има милиарди европейски фондове, за какви ли не щуротии ги харчиха“, каза още той.

„Светлина има и трябва да каже следното – че който се опитва да мачка гражданите, винаги плаща цената. Може да стане малко по-бавно, може да отнеме повече време, но това ще се случи. И второ – разчитам на натиска, който ще дойде от Европа върху България – очертава се госпожа Кьовеши да спечели битката за европейски прокурор. … Смятам, че е важно – първо, вътре в страната битката да се води истински, както беше за преференциалното гласуване – и видяхте, че гражданите победиха, но трябва да има и външен натиск.“ – завърши Мартин Димитров.

Цялото предаване от 16 юли 2019 г.