enbg

Мартин Димитров, 13 февруари 2019 г.

13.2.2019 | коментара

Актуален гост в предаването беше бившият депутат Мартин Димитров. Той коментира готвените изборни промени, които утре (14 февруари 2019 г.) ще бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала и с които може да отпаднат мажоритарния вот, електронното гласуване, а машинното гласуване да бъде силно ограничено в много малък брой секции.

В своите уводни думи към темата Слави Трифонов каза следното: „Уважаеми зрители, забелязали ли сте, че у нас наближат ли избори, и започват абсурдите? Днес имаше заседание на Правната комисия в Народното събрание, в което минаха абсурдни неща, като отказ за актуализация на избирателните списъци, т.е. остават всички „мъртви души“. Освен това бе прието да се вземат решения в избирателните комисии с обикновено мнозинство, а не както беше досега – да са нужни гласовете на 51 процента от членовете. Така партията, която има най-много представители, ще може да прокарва каквито си иска решения. Освен това сегашният парламент отказва за пореден път да спази закона и да избере нов състав на Централната избирателна комисия. Има закон, според който мандатът на членовете в ЦИК изтече и трябва да се изберат нови. Но управляващите отказват да спазят закона. Отказват да спазят закона и за въвеждане на машинно и електронно гласуване.“

Като пълно безобразие Мартин Димитров определи факта, че две години ЦИК не въвежда машинното гласуване, както е записано в закона. „За тези две години близо сто пъти са нарушили закона, защото на всеки частичен избор за кмет трябваше да има машинно гласуване“, заяви той и добави, че очевидно на много хора им върши работа да не се спазва закон, да няма машинно гласуване и в крайна сметка да се запази „сегашната порочна система“.

Гостът припомни, че в момента, през нощта, Правната комисия обсъжда закона. „Схемата е следната – Правна комисия през нощта и гласуване в пленарна зала на сутринта. Най-лошото нещо, което може да се случи утре, е отмяна на преференциалното гласуване. Такова предложение са написали ДПС, БСП винаги са били за отмяна на преференциалното гласуване, а ГЕРБ – очаквам да ги няма в залата. И ако се получи такова „малко мнозинство“, утре може да отпадне преференциалното гласуване, което е истинският мажоритарен елемент – т.е. възможността хората да избират своите представители в парламента. Такова предложение има – за да бъде преференциално избран един народен представител, да трябват 15 000 гласа, което е толкова висока бариера, че на практика е неприложимо. За Европейския парламент да стане 100 000 гласа за един човек. Е, как ще изкараш сто хиляди гласа? То е почти невъзможно.“ – коментира Мартин Димитров.

Бившият народен представител коментира и проблема с гласуването от разстояние: „Дистанционното електронно гласуване вкъщи от компютъра било опасно, защото може да го хакнат. Машинното гласуване с терминали, машини в секциите, което в България го има експериментално вече 10 години, и то било опасно, защото можели машините да ги хакнат. Ние от „Демократична България“ им предложихме гласуване по пощата, което го има в много европейски страни и в Америка. По това няма коментар. Защо е това? Защото тези хора, сегашната власт, пазят сегашната порочна изборна система. Те не искат да има промяна.“

Мартин Димитров заяви, че след като мандатът на ЦИК е изтекъл, то ще е абсурдно тя отново да организира избори и хората в комисията трябва да бъдат сменени. „Тези хора трябва да бъдат сменени. Друг е въпросът, че БСП се обявяват за машинното гласуване, но техните хора в ЦИК гласуват против. Да си го знаем и да си го кажем.“ – каза още бившият народен представител. Той изрази надежда съставът на ЦИК да бъде сменен и то не на партиен принцип, а „с хора, професионалисти, които ще спазват закона“. Димитров поясни, че съставът на ЦИК се избира от НС, според тежестта на партиите – който има повече проценти, има повече хора в ЦИК. „Това облагодетелства управляващите, а не трябва да бъде така. Изборната администрация трябва да бъдат професионалисти и трябва да бъде независима. Сега тя взимаше решения с две трети по важните въпроси, те искат да направят така – по много ключови неща да взима решения с обикновено мнозинство – не с 66%, което е две трети, а с 50% плюс един, което ще даде възможност, който и да управлява, да има огромно влияние върху този процес“, каза Мартин Димитров.

„Аз се притеснявам утре да не се събудим – защото утре е пленарното заседание – с авторитаризъм 3 в 1. Т.е. отменено преференциално гласуване, окастрено машинно гласуване – от 12 хиляди секции да има само в 1000 и отменено дистанционно електронно гласуване“, каза гостът.

По повод забележката на Слави Трифонов, че технологиите са напреднали и гласуване от телефоните се случва в други държави, Мартин Димитров коментира: „Една партия – „Да, България“, която е част от „Демократична България“ – направи си електронно гласуване и то беше успешно, и нямаше никакъв проблем. Но друго да ви кажа – подаваме си декларациите по електронен път, ползваме карти, парите са електронни и няма никакви проблеми. Това е дори по-сигурно, никой не е хвърлил от балкона електронни пари. Виждате, че хвърлят хартиени. Това са по-сигурни методи в днешно време. Проблемът на сегашната власт е, че те не искат тези 2 милиона българи в чужбина да гласуват.“

Мартин Димитров коментира изказването на началника на кабинета – Румяна Бъчварова, че в България има усещане за корупция. „Разбира се, че има корупция по това, че инвеститорите бягат от България. А като ги няма инвеститорите, няма високи заплати, няма нови работни места, няма развитие. В момента България зависи основно от Европейските фондове, те ни поддържат буквално живи. Но то не стига. Ако искаме България да стане западна страна, трябват инвестиции. А то не става без справяне с корупцията“, каза гостът.

Димитров изрази мнение, че народът не знае своята сила. „Хората си казват – „Какво зависи точно от мен, за какво да гласувам, всичко е ясно?“ – Всичко зависи от теб. Всичко зависи от конкретния човек. Ако хората участват, могат всичко да променят. И трябва да знаят своята сила. Да изискват от политическата класа много, да сменят, да наказват, когато трябва, да избират. Всичко могат да променят“, каза бившият депутат. Той даде отговор и на въпроса каква е причината управляващите да искат да премахнат преференциалния вот: „Защото, като го махнат, партиите ще определят кои са депутатите. Като ги наредят, тези, които са най-близки до партийното ръководство, те ще бъдат народните представители. А преференциалният вот дава възможност на хората, да направят последните първи, да изберат своите хора – които ги познават, които са свършили нещо.“ Той потвърди пред водещия, че е бил избран преференциално в София. „Това беше интересен опит за мен, защото правиш лична кампания, казваш на хората ти какво си направил“, сподели Мартин Димитров.

Цялото предаване от 13 февруари 2019 г.