enbg

Мартин Владимиров, 1 март 2018 г.

1.3.2018 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров, който коментира скандала около сделката за ЧЕЗ и кандидат-купувача на дружеството Гинка Върбакова.

Според магистъра по енергийна сигурност и международни отношения към вашингтонския университет „Джон Хопкинс“ по темата е нужно по-малко политическо и повече експертно говорене. По думите му  сделката за ЧЕЗ също е сключена без експертна оценка. „Вместо да се взимат решенията на база на експертна основа, на база на оценка приходи-разходи, те се взимат на оценка това кой в момента е по-силен и има възможност да докопа някой актив“, коментира гостът.

Мартин Владимиров определи ситуацията с ЧЕЗ като „поредния случай през последните 5 години, в който голяма компания бива закупена от компании със съмнителни финансови възможности“. Той даде за пример сделките с БТК, Дипломатическия клуб в Бояна и „Кремиковци“ и ги определи като „все сделки с изключителна непрозрачност, зад които прозират офшорни играчи“. Конкретно в сделката за ЧЕЗ Мартин Владимиров заяви, че зад фирмите на Гинка Върбакова стоят офшорки, някои от които „със съмнителен руско-грузински произход“.

Енергийният експерт попита защо институциите не са проучили кандидатите преди началото на сделката с ЧЕЗ и преди скандала, както и защо премиерът Бойко Борисов взима отношение кризисно чак сега.

По повод откритото съвместно заседание на комисиите за контрол над службите и по енергетика, Мартин Владимиров изрази мнение, че становищата и проверките им е трябвало да се изкажат в публичното пространство предварително, за да се предотврати евентуална политическа криза. „Сега е много лесно да се каже: „Да, направихме разследване“, но защо „Инерком“, компанията, която купува активите на ЧЕЗ, не заяви финансирането си ясно и публично?“, коментира гостът. „Всички ние, данъкоплатци и ползватели на електроенергия, имаме право да знаем откъде идва финансирането за тази сделка“, допълни той. По думите на Мартин Владимиров няма значение кой купува ЧЕЗ, тъй като това е частна сделка, но службите и регулаторите трябва задължително да са сигурни, че не става въпрос за пране на пари, корупционна сделка, терористи или междудържавна сделка, която накърнява енергийната ни сигурност. „Ако зад тези руски офшорни фирми седи например държавната „Сберб банк“, както стана ясно от документите, които г-н Борисов депозира в парламента, това значи, че и руска държавна банка е намесена“, заяви Мартин Владимиров.

Експертът коментира и изнесената информация, че предишни проекти на „Инерком“, фирмата на Гинка Върбакова, са финансирани от металургичен магнат в Чехия, който е замесен в корупционни сделки и чиито синове са осъдени на първа инстанция. Според госта „Инерком“ не е имала достатъчно финансов ресурс и е търсила други начини за финансиране. „Това е фирма със 74 милиона лева активи и с 20 души работници – това е абсолютно недостатъчно да купиш една от най-големите компании в България“, каза Владимиров . „Утре ако спре токът в София, кой ще е виновен? Ще обвиняваме „Инерком-България“? Те ще кажат: „Ами, всъщност ние нямаме нужния мениджмънт да управляваме такова предприятие. Те могат ли да докажат, че могат да управляват огромно предприятие с оборот от 2 милиарда лева?“ – попита енергийният експерт.

Владимиров е убеден, че когато става въпрос за стратегическо предприятие, включено в стратегията за националната сигурност на България, трябва абсолютно всеки елемент от тази сделка да бъде проучен. Гостът заяви, че ако регулаторите в България бяха независими и с квалифициран мениджмънт, те биха взели адекватно решение дали сделката е законосъобразна. „Проблемът в България е, че регулаторите обикновено нямат достатъчно финансиране от бюджета, обикновено там работят хора, които не разбират много добре от работата си и изкуствено се държат в една такава законодателна примка, така че да нямат правомощията да разследват“, каза Владимиров. Той допълни, че според сегашното българско законодателство КЕВР има само лицензионна функция и не може да разследва сделката. Според Владимиров тези проблеми въобще не се обсъждат в медиите. Тук Слави Трифонов отбеляза, че неслучайно България е на 109-о място по свобода на словото. „Хората, които са в състояние да реализират такава сделка и да назначат Гинка, Минка или който и да е било друг, също имат медии или предпочитат да упражняват контрол върху медии и вследствие на това има едно затъмнение“, заяви водещият.

В разговора Мартин Владимиров сподели личното си мнение, че решението за придобиване на контролен пакет от страна на държавата е неправилно. „Тази игра сме я играли и сме я виждали преди, защото така се случват нещата, че излиза, че държавата се превръща в гаранция на частни интереси“, каза гостът. Според Владимиров в България има завладяване на държавата от частния интерес, „защото изглежда, че държавата мисли повече за интереса на фирмите, които седят зад „Инерком-България“, отколкото тази сделка да бъде прозрачна“. Енергийният експерт заяви, че няма да има проблем ЧЕЗ да се национализира, ако обаче се покаже, че има план за приватизация през борсата, така че всичко да е прозрачно. Владимиров отбеляза, че такъв план няма и че всъщност от енергийните държавни дружества през годините са източени стотици милиони лева.

В края на разговора Мартин Владимиров каза, че ако не бъдат разсеяни съмненията с финансирането на сделката за ЧЕЗ, тя трябва да бъде спряна от регулаторните органи и търгът да се повтори. Гостът завърши с това, че е изключително важно за икономическото развитие на България в един търг за ЧЕЗ да се включат големи компании в сектора, а не само мними бизнесмени.

Цялото предаване от 1 март 2018 г.