enbg

Мария Димитрова, 26 януари 2018 г.

26.1.2018 | коментара

Мария Димитрова, журналист от онлайн изданието „Зов Нюз“-Враца, беше гост в „Шоуто на Слави“. Тя работи в медиите от 22 години, като постепенно се насочва към разследващата журналистика, въпреки че по думите ѝ тези журналисти, особено в провинцията, са подложени на натиск и често получават заплахи.

Мария Димитрова даде пример със свое разследване за дига, която трябвало да пази от наводнения хората в малка врачанска община. Въпросната дига струвала 890 хиляди лева, но не получила акт 16. След като започнала да публикува разследването си, много хора започнали „деликатно“ да я карат да спре работата си по случая. При други разследвания гумите на автомобила ѝ били пукани, но сега това ѝ се струва като детска шега, в сравнение с последните заплахи, които получила и за които разказа подробно пред Слави Трифонов.

Всичко започнало след като колегите от сайта „Биволъ“ я потърсили за съдействие, свързано с тяхно разследване: да направи интервю с мъж от Враца на име Илиан. Бабата на Илиан, 67-годишната Цветанка Евстатиева преди време била задържана на летището в Цюрих, Швейцария, със 700 грама кокаин. Тя идвала с кокаина от Сао Пауло, Бразилия. Внукът Илиан разказал всички подробности за случая пред камерата на телефона на Мария Димитрова и интервюто било публикувано в „Биволъ“. Илиан разкрил пред журналистката схема за отнемане на апартамента на баба му, която била дело на същите лица, принудили я да стане „муле“ и да пренесе кокаина, за да си върне жилището обратно. Бабата подава жалби в полицията за апартамента си, но след това изчезва и е обявена за издирване от внука си. След това тя е задържана на летището в Швейцария.

Скоро след като предала интервюто на колегите си от „Биволъ“ и те публикували интервюто неподписано, Мария Димитова научила, че има жалба срещу нея. Жалбата е от човек, чието име е споменато от внука на Цветанка в интервюто – за уронване на неговия престиж. Тогава от полицията я извикали, за да я разпитват по този случай, а след това внукът Илиан бил жестоко пребит – с охлузвания по главата, счупена ръка и други рани по тялото.

„След това, не мога да уточня колко във времето, получих заплахи. По един много странен начин – по Фейсбук. От човека, който е подал жалбата срещу мен. Няма да цитирам съобщенията, защото те звучат обидно и грозно. Но беше страшно“, разказа Мария Димитрова. Самият мъж признал в национален ефир, че той е отправил заплахите. Думите му звучали „като сицилианска честитка в северозападна форма“, призна Мария Димитрова. След това до нея достигнало предупреждение от колега журналист, който направил интервю със свидетел на разговор, в който разговор се споменавало, че Мария и собственикът на сайта ѝ може да изчезнат, да бъдат убити или автомобилите и къщите им да бъдат запалени.

Когато научила за заплахата, Димитрова подала четири жалби: в Районното управление на полицията, в Районна прокуратура, в ГДБОП Враца и в Областната дирекция на МВР. Последвала поредица от разпити, които не довели до нищо.

„Единият разпит беше непланиран, защото въпросният полицай, който ме разпитва и по предишната жалба срещу мен и по моята жалба, отидох да му занеса въпросните заплахи от Фейсбук разпечатани – за да ги приложи към документацията… Тогава той ми каза много плашещи неща. Каза ми, че полицията де факто не може да направи нищо, когато открие този човек, ако изобщо го открие – защото той имал проблем със жлъчката. Могат единствено да го накарат да подпише предупредителен протокол. Но това не означава нищо, защото хора като него могат да бъдат спрени само ако им счупят краката„, предаде Димитрова думите на разпитвалия я полицай.

Последното, което направила Мария Димитрова, за да се защити, било сезирането на Репортери без граници. Но след всичко, което ѝ се е случило, тя не е оптимист, че институциите ще заработят и ще я защитят като журналист и човек.

Цялото предаване от 26 януари 2018 г.