enbg

Мария Александрова и Зорница Босилкова, 5 октомври 2018 г.

5.10.2018 | коментара

В предаването гостува Мария Александрова, заедно със своята майка Зорница Босилкова. Мария е родена с увреждания и заради нея Кеймбридж променя условията за изпит по английски език.

„Всичко започна в момента, в който разбрах, че има подобен изпит, от една съученичка, която редовно посещаваше уроци”, каза в началото на разговора седемнайсетгодишното момиче. За да положи успешно изпита, Мария се готви интензивно 5 години. След това с майка й се свързват с лицензиран изпитен център в София, който се занимава с провеждането на изпитите на Кеймбридж, а по-късно и със самия университет.

„Лично пратихме запитване към Кеймбридж, защото отначало бяха малко скептични от изпитния център, че въобще ще ни допуснат до изпит, въпреки че са изпитвали хора с аутизъм, незрящи хора и явно не се бяха сблъсквали с такъв вид увреждане”, обясни Зорница. Мария сподели, че този изпит би отворил нови врати за нея в чужбина, където би могла да се развие и да има по-качествен живот.

Изпитът се състои от няколко етапа: интервю с изпитващ върху определени теми, текст с избираем отговор, граматически задачи и есе по зададена тема. Мария полага изпита в София, а с нея е имало и асистент, който да попълва отговорите й. Единствено за есето, което трябва да напише, на Мария е предоставен компютър, на който тя ръчно изписва текста.

Мария учи в СУ „Козма Тричков” във Враца с профил „Бизнес и предприемачество”.
За отношението към нея Мария каза следното: „Интеграцията тук в България е много лоша, защото околните не са наясно какво означава да си човек с увреждане. С извинение, че ползвам тази дума, но буквално сме третирани като изроди.”

Зорница Босилкова сподели, че придвижването за Мария във Враца е трудно, заради ремонтните дейности около общината и училището, в което учи и за да стигне до него, трябва да използва друг вход. „Всяка сутрин ни чака портиерът на училището”, поясни Зорница.

„Любимото ми отношение, в кавички, е когато всички предполагат автоматично, че аз не мога да комуникирам, да говоря въобще”, каза Мария. Зорница също призна, че дори когато с Мария се разхождат и срещат деца със своите родители по улиците, родителите ги дърпат настрана.

Запознат с информацията, че Мария е почитателка на стила K-pop и групата BTS, Слави Трифонов й направи специален подарък. „На 16 октомври този месец, групата BTS има концерт в Берлин. И понеже имат концерт в Берлин, а аз имам огромни възможности, трябва да ти кажа, че купих самолетни билети, наех хотел и успях да уредя билети за концерта на BTS в Берлин за теб и за майка ти”, заяви водещият и добави: „Това е от името на мен и моите колеги, които много те уважаваме за това, което правиш.”

Мария отправи своето послание към публиката: „Нещото, което хората искам да запомнят от този материал е, че аз не съм единствената и аз не трябва да съм прецедент и не съм единствената, която трябва да застане пред камерите.” След това тя се обърна и към „Ку-ку бенд“: „Изпитвам голямо уважение към „Ку-ку бенд“, защото те са едни от най-обожаваните музиканти в нашата страна. И като един бивш музикант, осем години съм прекарала в музикално училище, искам да изразя голямата благодарност, че популяризират в България и нашата музика.”
Накрая Мария се обърна емоционално и към водещия: „Лична благодарност към теб, Слави, и към целия ваш екип, за това, че възприемате различните и че помагате на хора като нас.”

Цялото предаване от 5 октомври 2018 г.