enbg

Марияна Арсенова, 12 февруари 2019 г.

12.2.2019 | коментара

В предаването гостува директорът на Музикалния театър „Стефан Македонски“ – Марияна Арсенова за мюзикъла на Андрю Лойд Уебър – „Фантомът на операта“.

„Беше много в реда на нещата да се стигне до тази постановка. Театърът има дългогодишна традиция в поставянето на мюзикълите на Уебър“, каза Марияна Арсенова. По думите й това е шестото заглавие на Уебър, което театърът поставя, след „Котки“, „Булевардът на залеза“, „Евита“, „Исус Христос супер звезда“ и „Йосиф и пъстроцветната му дреха“.

„Фантомът на операта“ вече 33 години се играе в Лондон, 30 години на Бродуей, в книгата на рекордите Гинес е с най-много зрители и посещаемост“, разказа Арсенова. Музикалния театър празнува своя 100-годишен юбилей през 2018 г. След като реализират по този повод оперетите „Царицата на чардаша“ и „Българи от старо време“, идва ред и на „Фантомът на операта“.

Арсенова коментира със Слави положителната посока на развитие на Музикалния театър и сподели, че откакто поема директорството преди 20 години, нещата се променят пред очите й. „Единственото, което мога да кажа – в себе си, че намирам причината, е това, че успях да заразя в най-добрия смисъл на думата всичките си колеги с моята огромна любов към театъра. 20 години този театър ми е дал на мен всичко, на което може да се надява един солист в България в национален институт. Сега аз съм готова да дам цялата си любов и да мотивирам всичките си колеги да дадат тази любов към театъра и това се усеща от публиката“, каза Марияна Арсенова.

Директорът на Музикалния театър сподели, че всички спектакли на „Фантомът на операта“, които са закупили, в този момент са продадени, а на път за студиото на шоуто тя получава имейл от фирмата на сър Уебър, че ще имат още спектакли на постановката. Предстои от фирмата да наблюдават изпълнението на живо, но при подписването на договора те вече са имали предоставено видео, снимки, както и българския текст, преведен буквално на английски.

Марияна Арсенова обясни, че в Музикалния театър всичко се играе на български език, тъй като действието е много активно, текстът е много голям и много трудно публиката може да се справи с гледане на субтитри и следене действието на сцената.

Най-младите солисти на театъра Владимир Грудков и Теменужка Трифонова изпълниха най-популярното парче от „Фантомът на операта“ – дуета на Раул и Кристин.

Цялото предаване от 12 февруари 2019 г.