enbg

Марио Гаврилов, 26 февруари 2016 г.

26.2.2016 | коментара

Марио Гаврилов – говорител на Комисията за защита на конкуренцията, беше гост в „Шоуто на Слави“. КЗК започна разследване на пазара за горива за наличие на картел между най-големите вериги у нас.

Марио Гаврилов каза, че част от решението на този проблем – с петролните пазари в България, трябва да бъде взето от политиците, от правителството и парламента. Причината – вносът в България е запушен, има акцизни складове, през които задължително трябва да минат фирмите, които внасят по-евтин петрол от чужбина и там суровината става на същата цена, все едно е произведена в България. „Затова ние сме препоръчали още преди 3 години отваряне на държавни складове или – другия вариант – подписване на споразумение със съседните ни държави от Европейския съюз – Гърция и Румъния, така че нашите търговци да не се натоварват с тези допълнителни разходи“, обясни Гаврилов. Според КЗК това би отпушило вноса. Но трета година това предложение „отлежава“ в Министерски съвет.

„В България има една така наречена „олигополна“ структура на пазара. За разлика от монопола, където има един единствен играч, тук има няколко големи играчи, които диктуват условията. По принцип тази „олигополна“ структура на пазара е много хранителна за такива споразумения. Много е сложно обаче да се докажат тези забранени споразумения“, каза Марио Гаврилов. Той не се ангажира да посочи конкретната цифра, с която са ощетени българските потребители, но допълни: „при положение че на този пазар в България се въртят няколко милиарда годишно, със сигурност вероятно излизат доста милиони“.

За момента обаче официално не е доказан картел, а комисията само е обявила, че има съмнения за такъв. Според Гаврилов едно е да си говорим за картел, а друго – когато трябва да се представят годни доказателства пред съда. „Няма следствие, защото конкуренцията на този пазар наистина е затруднена, но решаването на голяма част от проблемите, които биха облекчили тази конкуренция, са извън компетенцията на нашата комисия“, каза говорителят на КЗК и допълни, че в момента има други разкрити картели, които престояват трета година в съда – на първа инстанция.

Гаврилов подчерта и факта, че по закон в България съдът е длъжен незабавно да уведоми определена фирма, след като КЗК получи съдебно решение да я разследва за картел и така фирмите имат достатъчно време да „реагират“. От преди две години КЗК са внесли предложение за промени в закона в парламента, но то не се придвижва.

Освен това Гаврилов обясни, че Комисията за защита на конкуренцията има „дежурни критици сред политиците“, а и медиите също често подменят думите, казани от него. Той призова гражданите да са активни, когато искат комисията да се задейства: „ако ние сами не защитаваме гражданските си права, правата си по закон, няма кой друг да ги защитава, ако ще КЗК-та да има“. „Ако няма натиск отдолу, не само за бензина и дизела, за каквото и да е в тази държава, няма как да се случат нещата“, завърши гостът.

Цялото предаване от 26 февруари 2016 г.