enbg

Максим Бенвенисти, 20 юли 2012 г.

20.7.2012 | коментара

Председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти беше гост в „Шоуто на Слави“ и говори за атентата в Бургас и как се отрази той на сънародниците ни от еврейски произход. Гостът разказа, че семейството му живее в София от 300 години и цитира проучване, според което България е страната с най-ниско равнище на антисемитизма в Европейския съюз.

„От 1978 година няма български евреин, убит за това, че е евреин. Има убит за това, че е принадлежал към една или друга политическа сила, че се е борил срещу една или друга власт. Но никога не е бил убит като евреин. Това са първите евреи, убити на българска земя като евреи. Но българският народ няма вина за това.“ – каза Бенвенисти.

Гостът разказа, че от 3 години българската еврейска организация има кризисен план – така както всички еврейски общности в света, защото са очаквали терористичните актове срещу тях да ескалират: “Не знаех какво ще се случи – атентат, опит за атентат, атентат срещу израелски туристи, терористичен акт срещу еврейско учреждение… но очакването не е ново за нас. Вярно е, че всички израелски общности в света очакват да им се случат лоши неща понякога. Може би това е част от манталитета на евреите.”

Според Максим Бенвенисти в Израел няма да погледнат лошо на България, въпреки терористичния атентат, който се случи в Бургас: „Израел и България имат възходящо развитие на отношенията. Израелските политици няма да погледнат лошо. Надявам се, че и обикновените израелци няма да погледнат лошо. Защо идваха израелски туристи в нашите курорти през последните години? Не защото българският хотел е по-добър от турския. Заради доброто отношение и спокойствието. Защото тук, в България, израелецът получава едно по-добро отношение към себе си, отколкото получава в другите европейски страни.“

Бенвенисти благодари на българите, които са се обадили да изразят съчувствие и са предложили помощта си и кръвта си в тежкия момент, както и на българските медици: „От баща си знам как се е формирало съчувствието, когато са излезли антиеврейските закони. Сега видях как се ражда съчувствието на българина за хора, които са изпаднали в нещастие. Сега видях историята на живо.“