enbg

„Майстора и Маргаритка“ – филм за Дамян Илиев

9.11.2015 | коментара

Във видеото на Иван Кулеков за Дамян Илиев участва и неговата съпруга Маргаритка. В едни от началните кадри 81-годишният строител е сниман на първия, построен от него мост – в Берковица, който построил „с душа и сърце“ и с негови пари.
Неговата съпруга била кранистка и са били заедно по строежите. Един ден преброили, че Дамян е направил общо 46 моста, участвал и в строежа на Първа АЕЦ.

Когато един професор го питал какво е учил, че е такъв гений, Дамян Илиев отговорил: „Може ли да си завършил нещо и да си гений? Гений е от гена.“ После майсторът разказа за своя дядо – също строител и за чичовците си, загинали в Първата Световна война.

Съпругата Маргаритка си спомни за предложение от италианец с фирми в Италия и Франция. „Аз съм добре и с тая рубашка на гърба ми, аз работя за България“, категорично отказал предложението Дамян.

Неговият живот се преобръща през 1976 г., когато подават сигнал срещу него – по онова време той е бригадир по строежа на Аспаруховия мост, а сигналът е, че разпространява клевети за „партийни ръководители“ и неверни твърдения във връзка с конгреса. Обявен е за враг на народа и се стига до там Партийният от София да го предупредил, че ще го убият и да се спасява. Дамян тогава заминава за Нигерия. Във филма той заявява емоционално: „Аз не съм враг на народа, аз съм враг на БКП. На престъпната партия! Те са мафията, те са боклуците! Те направиха с тоя Тодор Живков „Априлската линия!“.

Дамян Илиев е бил от организаторите на протеста през 1976 г., като довел около 400 души строители. Вървял редом до интелектуалците и говорил на митинга.

Негов приятел – Величко Хинов разказа пред камерата на Кулеков, че за 70-годишнината му предложили да го наградят с държавно отличие. Хинов се срещнал с президента Георги Първанов и получил уверението, че документите ще бъдат уредени. После обаче Величко Хинов получил телефонно обаждане, което пресъздава така: „Много му бил остър езика на бай Дамян и преди, и сега, и затова не получава отличие.“

В студиото бяха Иван Кулеков и Тошко Йорданов, които направиха своя коментар за показаното в лентата.

Цялото предаване от 9 ноември 2015 г.