enbg

Майор Иван Милов, 24 ноември 2015 г.

24.11.2015 | коментара

По повод инцидента на сирийско-турската граница, при който руски самолет беше свален от турски пилоти, актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше майор Иван Милов. Майор Милов е бивш военен пилот от българските военновъздушни сили, офицер от резерва, председател на офицерска Легия “Раковски”.

Пред водещия Слави Трифонов гостът сподели най-напред какви са характеристиките на сваления руски самолет Су–24. Майор Милов обясни, че самолетът е разработен в СССР в края на 1969 г. и влиза на въоръжение в състава на въздушните сили на Съветския съюз през 1975 г. Су-24, разказа гостът, е фронтови бомбардировач за пряка поддръжка на сухопътните войски. Според проучванията на майор Милов, в Сирия Въздушно-космическите войски на Русия използват Су-24 М, който е с модернизирана система за по-точно изпълнение на поставените му задачи, и който може да носи до 7, 5 тона бомби.

По повод на конкретния инцидент майор Милов отбеляза важната характеристика на Су-24 – изменяемата стреловидност на крилото. Офицерът от резерва сподели, че от записите, на които се вижда свалянето на руския самолет, специалистите заключават, че крилото му е на 16 градуса в най-разтворено положение, от което може да се определи и скоростта му- 600-700 км/ч. Самолет, който е разтворил крилото, си не проявява враждебни намерения и не е тръгнал да атакува, смята майор Милов. Затова, по думите му, е странно, че е взета крайната мярка – да се стреля по самолета, в случая от „задна полусфера“ (т.е. „в гръб“). Гостът обясни, че преди тази крайна мярка е можело да бъдат приложени други способи срещу самолета-нарушител, ако той е такъв – да се съпроводи или да се принуди да кацне на летище на турските военновъздушни сили.

Слави Трифонов попита госта си дали е възможно руският самолет да е летял 5 минути над турското въздушно пространство. Майор Милов обясни, че ако скоростта на сваления Су-24 е била 700 км/ч, това означава, че е преминал 50 км. през турска територия. От картата, която разпространиха от турското министерство на отбраната обаче можело да се предположи, че изминатите километри на турска територия са не повече от 10, което означава, че и лансираните 5 минути са пресилени.

Майор Милов, който е летял на L-29, L-39, Миг-33 и СУ-25, не се нае да коментира противоречивите информации за съдбата на двамата руски пилоти, но заяви следното: „Войната е война. Но е ненормално ти да стреляш по човек, който виси във въздуха на парашут, а това беше една от гордостите, с които се хвалеха тези „умерени“, нали така ги наричат – „умерени милиции- тюркменски…“ Стрелбата по падащите руски пилоти с автоматичен огън е в тотално противоречие с всички международни споразумения, сподели майор Милов. Председателят на офицерска Легия „Раковски“ нарече случилото се „абсурд“ и заяви, че се надява да става въпрос за дефиницията на „мекия спусък“ – да не са издържали нервите на турския пилот и той да не е дооценил ситуацията, а „да не е някаква конспирация срещу това да се провалят общите действия против ИДИЛ“.
Според майор Милов тероризмът вече „хвърля метастазите си и върху Европа“ и трябва „да се прекъсне нещото, което го храни – това са парите му, петролът, който се изнася по един или друг канал“.

Защо гостът смята, че тероризмът не се корени в религията и защо за България отново е валидна поговорката „Станало каквото станало, аз винаги съм от женската страна на сватбата“ – вижте във видеото.

Цялото предаване от 24 ноември 2015 г.