enbg

Магнетофон захранил Боби Солтарийски с любовта към рокендрола

22.4.2010 | коментара

21 април 2010 г.

Ден след 35-ата годишнина от сватбата си на гости в шоуто бяха родителите на Боби Солтарийски Ива и Веселин. Дотук минало добре, казаха те, сега ще гледат да видят как ще бъде през следващите 35 години. Двамата се познавали още в прогимназията, където били в съседни класове, но тогава нямали нищо общо. Когато Веселин излязъл от казармата, направил купон. Поканена била сестрата на Ива, която преди била от неговата компания, а нея я взела, за да не е сама. После Веселин канел Ива на кино, а като станала студентка в СУ, й пращал писма. Не било лесно свалянето на момичета тогава, разказа Веселин и уточни, че „нея съм я обикалял цяла година, докато кандърдиса”. Накрая вече й предложил да се оженят, като за целта се появил с туба вино и погача.

Запитани каква е рецептата за 35 години съвместен живот, двамата са единодушни, че това е „любов и компромиси”, което Слави акуратно си записа. Впечатлен от историята на семейство Солтарийски, той обеща да заимства и друго – да иде на някоя сбирка от училище и да потърси контакт със съученичка.

Семейство Солтарийски имат още един син, по-голям с 5 години. Появата на Борис била напълно съзнателна – родителите искали да имат още едно дете.
Борис разказва, че брат му от време на време го побийвал, но иначе се разбирали. Що се отнася до него, майка му разказа, че бил много палав, направо див. Един ден, в период, в който водата във Враца била голям проблем – на два – три дни идвала за два часа, – дошла водата, но майката не била усетила още. Борко бил 2-годишен тогава. В един момент Ива Солтарийска „чула тишината” и се притеснила. Обичайно му давали да си играе с метално канче и щипки, да се чува звук и да знаят къде е. И така, притеснена от липсата на шум, майката влиза в кухнята и вижда Борис, извадил кухненските шкафчета, да ги пълни с вода. Водата течала отвсякъде, а кухнята била вече залята. Въпреки многото пакости, Борко бил поступван от време на време от майка си, а баща му само го наказвал, при това рядко и то като по-голям.

В рода на семейството няма музиканти, но таткото Веселин е свирил в група като бас китарист. Така с китарата, пеел на Борко песнички. Рокеднролът бил следваща стъпка в музикалното ограмотяване на Борис, когато, за да кротува, го слагали да си играе в кошарка и единственият начин да го заинтригуват, бил магнетофон пред кошарката, който свирел рокендрол. Тази музика впечатлила Борис и той продължил да я слуша дълго време.

Мераците на Борко да си пуска дълга коса датират от времето, когато бил в шести клас, спомня си майката Ива, дори тогава имали проблеми с директорката. Иначе от малък го бъркали с момиче и веднъж това се случило докато пътували във влака. Тогава той се възмутил, казал, че не е момиче, смъкнал гащите и на всички в претъпкания вагон показал, че е момче. Майката си спомня, че потънала в земята от срам, но хората се смели много.

Преди да стане част от „Ку-ку бенд” Борко свирил в група „Хазарт”. Оттам и дългата му коса, с която се появи на „Музикална академия „Ку-ку бенд””. Тази вечер за пръв път майката на Борко разбра истината за остригването на буйната му коса. Оказа се, че не отговарял на подпитванията защо се е подстригал, но днес Слави сам призна, че заслугата е негова. По думите му, „Ку-ку бенд” не са рок банда, нито хеви метъл, където косата би стояла нормално, а така му изглеждала нелепа. „Ние всички сме, да ти го кажа честно, плешиви”, каза той на Ива и добави, че правил какви ли не опити, „докато накрая един ден дойде подстриган и ме шокира”. Опитите си да го убеди, Слави представи така: „Една сутрин не издържах и казах – или сега се подстригваме, или ще се подстрижем по друг начин.” Ива Солтарийска призна, че плакала много, когато синът й се появил без коса. „Толкова сълзи съм изронила, но много хора казаха, че така му е по-хубаво и аз се успокоих.” Ива изпаднала в голям шок и когато Борко се появил с обръсната глава и катинарче. Възмутила се как може така, като турчин. Оказа се, че и за този семеен разрив вината е на Слави – искал да го пробват с нова прическа, призна той.

Борис Солтарийски изпълни песен на Браян Адамс, любима на майка му. Самият той се включи в акомпанимента, където заедно с Цецо Недялков свириха на китари. Майката на Борко се разчувства от изпълнението на сина и това не остана незабелязано от Слави. Когато я видял да плаче, му станало мъчно, че е плакала за косата му, каза той и я попита какво иска да направи по отношение на сина й. След това Слави я увери, че възможностите на Борко са много сериозни и той е в „Ку-ку бенд” заради това, а не поради някакъв компромис. Ива бе много изненадана от развитието на ситуацията, затова Слави й каза, че може да му отговори после, след което се пошегува, че може да му прати отговора си и като SMS.

Два подаръка бяха приготвили за Слави семейство Солтарийски. Първият беше покривка, ръчно плетена от свекървата на Ива, специално за Слави. Когато бабата на Борко видяла, че Слави кани родителите, решила, че „ще дойде и нашия ред” и решила да спретне една покривчица за Слави. Покривката пасна идеално на бюрото в студиото и затова Слави обеща, като кани родителите, да я слага, защото тя е знак за домашен уют. Вторият подарък бе статуетка на Темида, която Ива обясни с думите, че „защото хората гледат на Слави като на човек, който търси правдата и справедливостта, и смело отстоява позициите си.”