enbg

Магдалена Малеева, 22 юли 2015 г.

22.7.2015 | коментара

В предаването гостува именитата българска тенисистка Магдалена Малеева, достигнала в спортната си кариера до четвърто място в световната ранглиста.

Преди броени дни Маги Малеева спечели титлата на двойки на Турнира на легендите при жените на Откритото първенство на Великобритания по тенис, като с Рене Стъбс се наложиха над Мартина Навратилова и партньорката и Селима Сфар. На турнир на легендите участват само тенисисти, поканени от организаторите, разказа гостенката и сподели, че 58-годишната Мартина Навратилова не е била доволна от постигнатото второ място. Маги обясни това с факта, че Навратилова все още е много амбициозна. Нашето момиче обаче е имало победи над нея още в състезателните си години, когато и двете са били част от професионалния тенис.

Помолена от водещия Филип Станев, Маги Малеева коментира представянето на Григор Димитров, като каза, че той има потенциала често да бъде сред първите 10, но трябва всичко около него да се нареди перфектно – треньор, обкръжение, той да е здрав. При положение, че българският тенисист е сред първите 20 в световната ранглиста, Малеева недоумява кое му е лошото на неговото представяне.

На въпрос как тя и двете й сестри са били толкова добри тенисистки, Маги отговри, че успехът се постига с дисциплина, лишения, труд. Тя сподели, че режимът на професионалния тенисист изисква пътуване 40 седмици в годината, като първите им мачове за годината са били на 1 януари.

Маги Малеева сподели, че в семейната им школа за тенис тренират стотици деца и има талантливи. Тенисистката обаче изтъкна, че в България, само ако има култура на масов спорт, може да има повече шампиони. Тя сподели впечатленията си, че в страната се случват все повече състезания по бягане и че нейният съпруг е предложил Обиколката на Витоша (90 км), събрала 3000 участници, да се превърне в Национален празник.

Маги говори и за възпитанието на децата: „Много е важно всяко дете да се научи да разчита на себе си и да вярва, че нещата зависят от него. За да се научи на това, трябва да му се позволи да прави грешки.“ Говорейки за тениса, гостенката конкретизира, че едно дете, което иска да играе тенис, за да изрази пълния си потенциал, има три важни условия: да има вътрешна мотивация, да му е приятно и да има автономия, върху това, което прави – „нещото, което прави, да си е негово – да не бъде узурпирано от треньори и родители, да не трябва да отговаря на нечии очаквания“.

Във видеото вижте още кога Маги Малеева е взела сет на Роджър Федерер и предава ли се тенисът по наследство.

Цялото предаване от 22 юли 2015 г.