enbg

Лили Маринкова, 8 юни 2016 г.

8.6.2016 | коментара

Слави Трифонов покани уволнената от БНР журналистка Лили Маринкова да работи в „Шоуто на Слави“. Тя беше гост в предаването тази вечер.

Припомняме, че Лили Маринкова беше уволнена и като директор на програма „Хоризонт“, и като журналист в БНР, където от години води предаването „Неделя 150“. Това се случи на 6 юни със заповед на новоизбрания генерален директор Александър Велев.

Слави Трифонов представи Лили Маринкова като „журналист, който никога не се е страхувал да заема позиция и да бъде свободен“. Водещият я определи за една от емблемите на БНР и изказа недоумение от нейното уволнение.

Лили Маринкова разказа пред Слави, че е уволнена без никаква оценка на програмата, която да бъде мотивирана, а само с две думи на новия директор Александър Велев, изказани в частен разговор: „Програмата е съсипана“. Журналистката недоумява как Александър Велев твърди, че програмата е съсипана, след като през последните 15 години той е отсъствал от страната. Тя сподели, че само преди няколко месеца е откликнала на молбата на Александър Велев да стане кореспондент на радиото в Мюнхен и му е помогнала да получи договор. „И той се връща и изказва тази тежка диагноза за програмата“, не скри огорчението си бившата водеща в БНТ и Канал 3.

Лили Маринкова допуска, че е уволнена от новия директор, защото той веднага е искал да „употреби“ „абсолютното одобрение на целия Съвет за електронни медии“ (б.а. Александър Велев беше избран за генерален директор на БНР единодушно с 5 гласа „за“ от членовете на СЕМ). “Прилича ми на някакъв човек, който държи някакво огнестрелно оръжие и се цели, иска да направи впечатление“, заяви Лили Маринкова по адрес на Александър Велев. Тя смята, че при уволнението й Велев се е водил от „феномена на първоначалната проява“ и е искал да сплаши всички в радиото и да направи основното внушение – „от А до Я мога да се разпореждам“ и „който и да бъде сменен, каквато и рубрика – променена, нямате право да се обаждате.“ Слави Трифонов определи решението за уволнението на Маринкова като глупаво и индиректно попита директора на БНР: „Какво радио иска да управлява? Бездушно радио, което като пуделче да слуша какво му се казва от страна на властимащите или на тези, които са те назначили за генерален директор, или искаш да управляваш една свободна медия, която е в интерес на своите слушатели?“ Маринкова заяви, че може да бъде извинено действието на новия директор, ако то е просто безразсъдно, но не може да бъде извинено, ако то е политическа поръчка. Тя заяви, че за трети път я уволняват и досега уволненията й са били винаги политическа поръчка. „Допускам, че зад мнозинството, което го избира, има политическа поръчка. И този наш закон, който позволява вменяваването на такива политически поръчки е изключително порочен“, заяви Лили Маринкова. Според нея и законът за финансиране на обществената медия „всеки месец държи на къса каишка генералния директор“. „Той няма да получи субсидията за месеца, за да заплати там, за да направи своите харчове, ако – предполагам, не се държи прилично. Нещо подобно се случи с Владислав-Горановото 10%-ово съкращение на разходи за персонала миналата година“, каза бившата водеща на „Неделя 150“.
Лили Маринкова определи като идиотски модела, по който се управляват обществените медии в България и по който те, по чисто икономически път, се приканват да бъдат послушни и сервилни. По думите й всички генерални директори на БНР, през последните 26 години, в началото на мандатите си са били много приемливи и любезни, но „точно в един момент започват да гледат като вълци и да изпълняват политически поръчки“.

А на предложението на Слави Трифонов да започне работа в шоуто му и да продължи да изказва свободно мнението си, Лили Маринкова отговори така: „Не можеш да приютиш всички, няма да стигне мястото тук“.

Цялото предаване от 8 юни 2016 г.