enbg

Ливада

20.2.2018 | коментара

В предаването Иван Кулеков представи филм за положението в с. Ливада, Бургаско, 3 месеца след наводнението. Ето какво каза Кулеков преди да излъчи филма:

„Вчера България отбеляза 145-ата година от саможертвата на Левски. Разбира се, бяха споменавани думите на Левски: „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си“. Думата „печеля“ звучеше по един начин пред мястото на бесилото и по друг начин пред безбройните места за търкане на билетчета. Първият, който си е задал въпроса колко пари може да се спечели от саможертвата на Левски, е бил хаджи Иванчо Хаджипенчович. Той подписва смъртната присъда на Левски, инициатор е за събиране на дарения за паметника на Апостола и открадва половината пари, с които си построява къща на 150 метра от мястото на бесилото.

След Освобождението, от саможертвата на Левски започват да печелят пари всички политици, които успяват да излъжат народа, че Левски се е преродил в тяхното тяло. Те превърнаха в свои къщи парламента, правителството и най-луксозните хотели по света. Върху билетите, които търкат тези патрЕоти в сутрешните блокове, не е нарисуван Али Баба, а Васил Левски.

В дни на изпитания, каквито са повечето дни за нашия народ, независимо дали това изпитание се нарича робство, фашизъм, комунизъм или политическа мафия, или сполетялото ни бедствие се нарича село Бисер, село Хитрино или село Ливада, винаги едни българи са готови да жертват живота си или парите си, или времето си за бедстващите, а други българи са готови да спечелят пари както от трагедията на другите хора, така и от собствената си трагедия.

Тези дни бях на снимки в село Ливада, три месеца след като тинята беше потопила селото и там срещнах хора, както от кръвната група на Левски, така и такива от кръвната група на Иванчо. Докато едни българи бяха ходили да спасяват селото от тинята, други българи бяха затъвали все по-дълбоко в собствената си човешка тиня. Но да си призная честно, докато работих по филма, аз не съизмервах човеците нито с Апостола, нито с хаджи Иванчо Хаджипенчович, а с един друг носител на българската нравственост и душевност – Дядо Добри. Мир на светлата му душа.“

Цялото предаване от 20 февруари 2018 г.