enbg

Леонид Патеюк, 31 октомври 2018 г.

31.10.2018 | коментара

Гост в предаването беше един от най-талантливите руски виолисти Леонид Патеюк, който свири на Viola d`amore.

Viola d`amore е една от „древните“ виоли, предшественици на съвременните инструменти. Тя, за разлика от стандартните виоли и цигулки, които са с 4 струни, има повече струни – някои са с 6, а други – със 7. Viola d`amore е един специален инструмент, по думите на музиканта. „Той не прилича нито на цигулка, нито на виола, но включва някои черти от тези инструменти. Като диапазон е по-алтов – с по-ниски тонове и тоновете на цигулка. … Под грифа има резониращи струни, които създават онзи вълшебен звук, благодарение на който ние различаваме Viola d`amore“, каза Леонид Патеюк.

Музикантът сподели, че започва да свири на Viola d`amore, след като се запознава с учител по виола от Новосибирск, с когото започва да работи. Виолата, на която свири, също е изработена в този град. По думите на Патеюк историята е много интересна, защото Новосибирск е много студен град, в който се разхождат и мечки, но има и Viola d`amore.

Леонид Патеюк е в България по покана на Националния конкурс „Пиленце пее“, който се провежда за седма година от 20 октомври до 4 ноември в град София.

Леонид Патеюк изпълни произведение на Вивалди.

Цялото предаване от 31 октомври 2018 г.